Izrael kész újabb tűzszünetet kötni, a Hamásznál pattog a labda

Izrael arról tájékoztatta Katart, hogy kész legalább egyhetes tűzszünetre Gázában, cserébe a Hamász által fogva tartott mintegy 40 túsz szabadon bocsátásáért.

Magas rangú izraeli tisztviselők és egy külföldi forrás is megerősítette, hogy Izrael Kataron keresztül továbbította a Hamásznak a túszok szabadon bocsátásáról szóló új megállapodásra vonatkozó ajánlatát. Mohammed bin Abdulrahman katari miniszterelnök a Moszad vezetőjével, David Barneával és a CIA vezetőjével, Bill Burnsszel Varsóban tartott találkozón azt mondta, hogy a Hamász feltétele a tárgyalások felújításának a háború beszüntetése.

Barnea válaszul azt mondta, hogy a háború csak akkor ér véget, ha a Hamász leteszi a fegyvert és átadja az október 7-i mészárlás felelőseit.

Barnea a találkozón egy javaslatot is előterjesztett, amely vázlatosan tartalmazza a tárgyalások folytatását a mintegy 40 túsz szabadon bocsátásáról szóló megállapodásról – közölték izraeli tisztviselők.

A tisztviselők közölték, hogy a csoportot, amelynek szabadon bocsátásán Izrael dolgozik, nők, 60 év feletti férfiak, valamint olyan túszok alkotják, akik sürgős orvosi kezelésre szorulnak.

Ez az első ajánlat, amelyet Izrael tett a gázai harcok utolsó, novemberi szünetének vége óta.

A Gázai övezetben még mindig mintegy 130 izraeli állampolgárt és külföldit tartanak túszként fogva.

A Hamász már öngyilkos merénylőket is bevet a Gázai övezetben

„Aki nem volt bent, az nem érti, hogy mivel állunk szemben” – meséli az egyik Gázában harcoló izraeli katona.

Az új javaslat részeként a tisztviselők szerint Izrael kifejezte hajlandóságát, hogy legalább egyhetes tűzszünetet biztosít a 40 túszért cserébe. Összehasonlításképpen: az előző megállapodásban Izrael 80 túsz szabadon bocsátását érte el hasonló feltételek mellett.

Magas rangú izraeli tisztviselők megerősítették, hogy Izrael hajlandóságot mutatott arra is, hogy olyan palesztin foglyokat engedjen szabadon, akiket súlyosabb támadásokért ítéltek el. Szerintük az izraeli börtönökben jelentős számú ilyen fogoly van, akik amúgy is idősek vagy súlyos betegségben szenvednek.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő szerint a varsói találkozón az volt az izraeli üzenet, hogy Katarnak nyomást kell gyakorolnia a Hamászra, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

„Ez egy teszt a katari közvetítés számára. Ha meg akarják mutatni, hogy hasznos szerepet tudnak játszani, akkor most itt az ideje, hogy ezt megtegyék. Az az elvárásunk, hogy a komoly tárgyalások minél hamarabb újrainduljanak” – mondta az izraeli tisztviselő.

Egy, a tárgyalásokba beavatott külföldi forrás szerint Katar keményen dolgozik azon, hogy megpróbálja felújítani a tárgyalásokat, de hangsúlyozta, hogy a Hamász követelései és az izraeli üzenetek arról, hogy minek kell történnie ahhoz, hogy a háború véget érjen, nagyban bonyolítják a helyzetet.

Izrael vérdíjat tűzött ki a Hamász-vezetők fejére

„Közel a Hamász vége” – olvasható az IDF által Gázában ledobott szórólapokon.