Izrael sikeresen elfoglalta a valaha volt legnagyobb Hamász alagutat

Az IDF vasárnap nyilvánosságra hozta az eddig talált legnagyobb Hamász támadó alagút felfedezését, amely a Gázai övezet északi részén, az Erec határátkelő közelében található.

A hadsereg négy kilométernyi alagutat tárt fel, amely egyes szakaszokon 50 méter mélyen húzódott.

Az alagút nem nyúlt be izraeli területre, de egyik aknáját mindössze 400 méterre találták meg az Erec átkelőtől, amely az egyetlen gyalogos átkelő Izrael és az övezet között.

Az alagútnak több elágazása van, tele vízvezetékkel, elektromos és kommunikációs vezetékekkel – közölte az IDF.

A hadsereg szerint az alagútban még járművek is tudnak közlekedni, és a Hamászhoz tartozó fegyvereket találtak benne.

Az alagút építését Muhammad Sinvar, a Hamász Déli Brigádjának parancsnoka és Jahja Sinvar, a terrorista csoport gázai vezetőjének testvére vezette – közölte a hadsereg.

Hamász terroristák tucatjai költöztek át Hán Juniszból Gáza északi részére, hogy dolgozzanak a projekten, amely olyan anyagokat tartalmazott, amelyeket korábban soha nem láttak alagútrendszerekben – tette hozzá az IDF.

A terroristák speciális ásógépeket használtak az alagút építéséhez, amely a hadsereg becslése szerint több millió dollárba került.

Az IDF nemrég arról számolt be, hogy a háború október 7-i kezdete óta több mint 800 földalatti alagútaknát talált, és ezek közül mintegy 500-at megsemmisített.

Az IDF elkezdte tengervízzel elárasztani a Hamász gázai alagútjait

A folyamat valószínűleg hetekig tart majd.

Az összeomlás szélén állnak a Hamász erői Észak-Gázában

Folyamatosan adják meg magukat a bekerített terroristák.