Tévesen terroristáknak hitték őket, három izraeli túsz veszítette életét Gázában

„Ez egy elviselhetetlen tragédia” – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Az Izraeli Védelmi Erők tévesen terroristának azonosítottak három izraeli túszt, és harcok közepette megölték őket a Gázai övezetben – közölte pénteken az izraeli hadsereg.

„Az incidens helyszínén tartott házkutatások és ellenőrzések során gyanú merült fel az elhunytak személyazonosságával kapcsolatban” – közölte az IDF. „Holttestüket izraeli területre szállították vizsgálatra, amely után megerősítést nyert, hogy három izraeli túszról van szó”.

A holttestek további vizsgálata után Izrael azonosította a három túszt: Jotam Haim, 28 éves, akit a Hamász terroristái a Kfar Aza kibucból raboltak el; Samer Fouad Talalka, 22 éves, akit a Hamász a Nir Am kibucból rabolt el; és egy harmadik túszt, akinek a családja azt kérte, hogy nevét egyelőre ne hozzák nyilvánosságra.

„Izrael egész népével együtt mély fájdalommal hajtok fejet, és gyászolom három túszunk halálát”

– mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. „Ez egy elviselhetetlen tragédia, és egész Izrael gyászolja ma este a veszteségüket. Szívemet a gyászoló családoknak ajánlom ezekben a nehéz időkben”.

Az összeomlás szélén állnak a Hamász erői Észak-Gázában

Folyamatosan adják meg magukat a bekerített terroristák.

Netanjahu hozzátette, hogy Izrael „bátor katonái” részt vesznek „abban a szent küldetésben, hogy hazahozzák túszainkat, miközben életüket kockáztatják eközben”.

„Ma, ezen a fájdalmas estén bekötözzük sebeinket, levonjuk a tanulságokat és folytatjuk a legfontosabb erőfeszítést, hogy hazahozzuk az összes túszt” – mondta.

„Az IDF azonnal megkezdte az incidens kivizsgálását”

– közölte a hadsereg. „Az IDF hangsúlyozza, hogy ez egy aktív harci övezet, amelyben az elmúlt napokban folyamatos harcok folytak. Az eseményből azonnal levonták a tanulságokat, amelyeket továbbítottak a terepen lévő összes IDF-erőnek”.

Az izraeli hadsereg „mély megbánását fejezi ki a tragikus incidens miatt, és őszinte részvétét fejezi ki a családoknak” – tette hozzá. „Nemzeti küldetésünk az eltűntek felkutatása és az összes túsz hazatérése”.

Győzelem: több tucat Hamász-terrorista adta meg magát az egyik gázai kórháznál

Tömeges fegyverletételre került sor a Kamal Advan kórházban.