Hanukai menórát döntöttek le Kaliforniában

A kaliforniai Oakland városának legnagyobb menóráját szerdán kora reggel vandálok törték szét és a Merritt-tóba dobták. A közeli járdára is antiszemita és Izrael-ellenes graffitiket festettek — számol be a The Jewish Press. Az esetet gyűlölet-bűncselekményként vizsgálja az oaklandi rendőrség.

A városi munkások egy csoportja később visszaszerezte a földre szórt és a tóba dobott menóra maradványait.

A 11 láb magas nyilvános menórát a Merritt-tó amfiteátrumánál állította fel a városi Chabad Center of Oakland.

„Félelmet érzek” – mondta Dovid Labkowski rabbi, a Chábád rabbija a The Oaklandside című lapnak. „Dühít, hogy ez megtörténhet Oaklandben, egy ennyire sokszínű és eddig toleráns helyen. Ez egy olyan hely, ahol békében szeretnénk együtt élni”.

Labkowski mindazonáltal elmondta a hírportálnak, hogy a központ tervezi, hogy szerda este ismét felállítja a menórát.

„Nagyobbra és szebbre fogjuk újjáépíteni. Nem hátrálunk meg a gyűlölet elől”.

Több mint 140 városlakó, köztük Sheng Thao polgármester is részt vett a Chabad Központ által a hanuka negyedik éjszakáján tartott „nagy menóragyújtási ünnepségen”, hogy „megünnepeljék a fény és az egység szellemét az oaklandi közösségben”.

Thao polgármester a rongálást követő nyilatkozatában azt mondta, hogy

„felháborodott ezen a gyalázkodáson és vandalizmuson. Szeretném világossá tenni, hogy ami történt, az nem csak Oakland zsidó közössége, hanem egész városunk és közös értékeink elleni támadás volt”

– mondta.

Darwin BondGraham on Twitter: „Someone destroyed a menorah at Oakland’s Lake Merritt last night. The Jewish religious display was ripped down and thrown into the lake. Police are on scene and city workers just recovered the parts. pic.twitter.com/jHwuYzZBNl / Twitter”

Someone destroyed a menorah at Oakland’s Lake Merritt last night. The Jewish religious display was ripped down and thrown into the lake. Police are on scene and city workers just recovered the parts. pic.twitter.com/jHwuYzZBNl

Labkowski a Fox News Digitalnak adott nyilatkozatában megjegyezte, hogy

Oaklandben „megnövekedett az antiszemitizmus”.

„Felszólítjuk Oakland városát, hogy tegyen többet az antiszemitizmus elleni küzdelem érdekében”.

A Hamász terrorista Izrael elleni, október 7-én kezdődött háborújának kezdete óta a korábbinál jelentősen több antiszemita incidenst jegyeztek fel a városban. A menóraállítás az elmúlt 18 évben a Chábád Központ hagyománya volt Oaklandben.

Idióta: Toroczkai lengyel náci barátja poroltóval esett neki egy menórának

A magyar szélsőjobb antiszemita szövetségese a lengyel parlamentben oltotta el a hanukai gyertyákat.