Izrael szerint az ENSZ-főtitkár veszélyt jelent a világbékére

Antonio Guterresnek az ENSZ Alapokmány 99. cikkének aktiválására vonatkozó kérése a Hamász terrorszervezet támogatását jelenti – nyilatkozta Eli Cohen, izraeli külügyminiszter.

Eli Cohen izraeli külügyminiszter a héten azzal vádolta Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy támogatja a Hamászt.

„Guterres hivatali ideje veszélyt jelent a világbékére. A 99. cikkely aktiválására vonatkozó kérése és a gázai tűzszünetre való felhívása a Hamász terrorszervezet támogatását és az idősek meggyilkolásának, a csecsemők elrablásának és a nők megerőszakolásának jóváhagyását jelenti” – mondta Cohen.

„Aki a világbékét támogatja, annak támogatnia kell Gáza felszabadítását a Hamász alól”

– tette hozzá.

Cohen megjegyzései azután hangzottak el, hogy Guterres, aki többször felszólította Izraelt a Hamász elleni háború befejezésére, szerdán levelet írt a Biztonsági Tanácsnak az ENSZ Alapokmány 99. cikke alapján, amely lehetővé teszi a főtitkár számára, hogy felhívja a tanács figyelmét azokra a kérdésekre, amelyeket a nemzetközi biztonságra nézve fenyegetőnek érez.

Ez volt az első alkalom, hogy 2017-es hivatalba lépése óta hivatkozott erre a záradékra, és az első alkalom, hogy 1989 óta bármelyik ENSZ-főtitkár így tett.

„Humanitárius tűzszünetre” szólítva fel Guterres azt írta, hogy a gázai körülmények „gyorsan katasztrófává válhatnak, amelynek potenciálisan visszafordíthatatlan következményei lehetnek a palesztinok egészére nézve”.

Hozzátette: „A nemzetközi közösség felelőssége, hogy minden befolyását latba vetve megakadályozza a további eszkalációt és véget vessen a válságnak”.

A németeknek is kezd tele lenni a hócipője az ENSZ-főtitkárral

A Bundestag védelmi bizottságának elnöke szerint Antonio Guterres alkalmatlan a tisztségére.

Már megint Izraelt próbálja oktatni a nemzetközi sóhivatal főtitkára

Antonio Guterresnek nagyon nem tetszik, ahogyan Izrael megvédi magát a Hamász ellen.