A palesztin terror bevett gyakorlatává válhat a szexuális erőszak?

Miután izraeli tisztviselők az ENSZ-ben szemléletes tanúvallomást tettek a Hamász terroristái által az izraeli közösségek elleni október 7-i támadás során elkövetett nemi erőszak és csonkítás széleskörű elterjedtségéről, valamint a kegyetlenkedésekről szóló folyamatos leleplezések nyomán egy nőjogi aktivista attól tart, hogy a szexuális erőszak a palesztin terrorizmus visszatérő gyakorlatává válik — számol be a Jewish News Syndicate.

„Azt hiszem, ha egyszer a szexuális erőszaknak ez az eleme bekerül a konfliktus színterére, akkor nagyon nehéz lesz visszaszorítani” – állította Yael Sherer. „Nagyon, nagyon félek attól a fajta erőszaktól, amit a jövőben látni fogunk. Azelőtt az ilyen dolgok tabunak számítottak itt”.

Sherer a Szexuális erőszak túlélői érdekvédelmi csoport alapítója és igazgatója, amely a szexuális erőszakra vonatkozó izraeli törvények megváltoztatására törekszik.

Október 7-e után gyakran keresték fel őt a súlyosan megrendült elsősegélynyújtók és orvosszakértők, akik az áldozatok megcsonkított maradványaival foglalkoztak. Ezeknek az elsősegélynyújtóknak, akik Sherert a munkája révén ismerték meg, szükségük volt valakire, aki „fogja a kezüket a telefonon keresztül” – mondta.

Az egészségügyi dolgozók vallomásait megerősítették a Gázában felvonuló meztelen és véres nőkről készült videofelvételek. A terroristák testén talált GoPro kamerák felvételei annyira megrázónak bizonyultak, hogy az izraeli kormány csak zártkörű vetítéseken mutatja be őket.

Yael Reichert, az izraeli rendőrség Lahav 433-as egységének főfelügyelője hétfőn az ENSZ-ben kifejezett tanúvallomást osztott meg a vizsgálat eredményéről.

„Mindenütt holttestek hevertek. Lányok ruha nélkül, felsők nélkül, fehérnemű nélkül. Voltak lányok törött medencecsonttal az ismétlődő nemi erőszak miatt. A lábaik széttárva voltak”

– mondta Reichert.

Arra a kérdésre, hogy mi változott október 7-én, Sherer azt mondta: „Azt gondolom, a terroristák meg akarták alázni az embereket. Talán azért, mert tudták, hogy ez mennyire fájna az áldozatok családjainak – különösen a zsidóknak – a halottakkal való bánásmód iránti zsidó érzékenység miatt. Nem ismerek más kultúrát vagy vallást, amely képes lenne ilyen kegyetlenséget elviselni. Egyetlen épeszű ember sem tenne ilyet, ahhoz pszichopatának kell lenni”.

A nemi erőszakok valódi mértékét talán soha nem lehet megtudni, mert az áldozatok és a tanúk többségét meggyilkolták, jegyezte meg Sherer.

Eközben az izraeli és nemzetközi közvélemény továbbra is aggódik a Hamász által Gázában fogva tartott nők jólétéért. A 137 túsz közül 20 nő.

Az Associated Press jelentése szerint egy orvos, aki több kiszabadult foglyot kezelt, azt mondta, hogy legalább 10 férfit és nőt szexuálisan zaklattak vagy bántalmaztak.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfőn egy újságíróknak tartott tájékoztatóján azt sugallta, hogy a szexuális erőszak lehetett az egyik oka annak, hogy az egy hete tartó ideiglenes tűzszünet és fogolycsere összeomlott.

„Ez a szünet azért hiúsult meg, mert nem akarják, hogy a még fogva tartott nők beszélhessenek arról, hogy mi történt velük a fogságban töltött idő alatt. Nagyon kevés olyan szörnyűség van, amit nem lehet elképzelni Hamászról, amikor a civilekkel és különösen a nőkkel való bánásmódról van szó”

– mondta Miller.

Sherer, aki maga is szexuális támadás áldozata, aggodalmának adott hangot, hogy a nemi erőszakok száma növekedni fog, mivel sok palesztin a támadás legitim formájának fogja azt tekinteni.

„Ez a fajta támadás annyira különbözik mindattól, ami korábban ebben a régióban történt. Biztosan más csoportok importálták” – mondta Sherer, utalva az Iszlám Államra.

Exkluzív videóinterjú az egyik elrabolt izraeli-magyar férfi feleségével

Lishay Lavi elmeséli hogyan rabolták el férjét, és hogy ő és két kislánya mit éltek át október 7-én.