Irodájában gyújtott hanuka-gyertyát Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a Chábád küldötteivel együtt gyújtotta meg hivatalában az első hanukai gyertyát. Az ukrán elnökhöz látogató rabbik mind ukrajnai városokban teljesítenek szolgálatot.

A találkozót és a gyertyagyújtást az Ukrán Zsidó Hitközségek Szövetsége (FJCU) kezdeményezte, melynek vezetője, Meir Stambler rabbi jó kapcsolatot ápol magyarországi kollégáival, és átmenetileg ő és közössége is hazánkba, a Balaton mellett található zsidó menekülttáborba kellett meneküljön a háború elején.

A gyertyagyújtás után az elnök beszélt a rabbikkal, és elismerését fejezte ki nekik az ország zsidóságával egész évben végzett munkájukért.

Az FJCU elnöke, Raphael Rotman rabbi beszámolt az elnöknek a szervezetnek a Chábád küldötteivel közösen végzett munkájáról a hanuka ünnepén, beleértve több ezer csomag küldését az ukrajnai zsidóknak az ünnep alkalmából, nyilvános menórák felállítását, menórák elhelyezését járműveken, valamint boldog hanukát kívánó hirdetőtáblákat és a gyertyagyújtási szertartások részleteit.

A találkozón Stambler azt mondta, hogy az ünnep ellenére itt az ideje, hogy emlékezzünk

„a Hamász terrorszervezet fogságában lévő testvéreinkre is, és dicsérjük az Ukrajnában és a Gázai övezetben a harctéren szolgáló katonák hősiességét”.

President Zelensky Hosts Chabad Rabbis to Celebrate Chanukah

Uploaded by collivedotcom on 2023-12-07.

Stambler rabbi a találkozó végén elmondta, hogy

„Zelenszkij elnök kijelentette, hogy biztos benne, hogy a fény legyőzi a sötétséget, Ukrajnában és a Szentföldön is”.

Orbán Viktor hanuka ünnepe alkalmából köszöntötte a magyarországi zsidóságot

Hanuka csodája hozza el a várva várt békét is mindannyiunknak! – írta a miniszterelnök.