63. napja tart Izrael terrorellenes háborúja

63. napja tart Izrael, a Hamász palesztin terrorszervezet ellen folytatott háborúja. Az október 7-én, Izraelt ért brutális terrortámadás, melynek nyomán majd’ 1300 izraeli halt meg és a Hamász 240 túszt hurcolt el Gázába, a zsidó államot a terrorcsoport elleni határozott válaszlépésre kényszerítette. Íme az elmúlt 24 óra legfontosabb eseményei.

  • Az elmúlt nap folyamán mintegy 450 célpontra mértek csapást a levegőből, a tengerről és a szárazföldről, mivel a Gázai övezetben tevékenykedő IDF-csapatok folytatták a terroristákkal folytatott kiterjedt harcokat. Az izraeli hadsereg folytatja a földalatti alagútaknák, fegyverek és további terrorista infrastruktúrák felkutatását és megsemmisítését.
  • Újabb két izraeli katona esett el a Hamász terrorista szervezet felszámolására irányuló háborúban. A 28 éves Eyal Meir Berkowitzzal és a 41 éves Kobi Dvash-sal együtt így eddig 83 izraeli katona vesztette életét a hadjáratban.
  • Két rakétát lőttek ki Szíriából Izrael északi részére csütörtök este – közölte az IDF szóvivői egysége. A rakéták nyílt területen zuhantak le, és az IDF válaszul csapást mért a kilövés forrására.
  • Az IDF megszerezte azt a kamerát, amely olyan felvételeket tartalmazott, amelyeken a Hamász terroristái kézi páncéltörő gránátvetőkkel és Kalasnyikovokkal kúsznak a földön – jelentette csütörtökön az IDF. Az IDF Nahal-dandárja korábban Jabaljában lecsapott egy terroristacsoportra, akik páncéltörő irányított rakétákat (ATGM) lőttek ki az izraeli erőkre.
  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök figyelmeztette a Hezbollah libanoni, Irán által pénzelt terrorszervezetet, hogy ne kezdeményezzen harmadik libanoni háborút Izrael ellen, néhány órával azután, hogy az iráni proxy csoport irányított rakétatámadása megölt egy 60 éves izraeli férfit Észak-Izraelben.

„Ha a Hezbollah úgy dönt, hogy totális háborút indít, akkor Gázává és Khan Yunisszá változtatjuk Bejrútot és Dél-Libanont.”

          – mondta Netanjahu.

  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön beszélt Ron Dermer izraeli stratégiai ügyekért felelős miniszterrel és közölte, hogy Izraelnek még többet kell tennie a civilek védelmében a Gázai övezet déli részén indított offenzívája során. Blinken sürgette Dermert, hogy Izrael engedjen be több humanitárius segélyt a Gázai övezetbe, ugyanakkor üdvözölte azt a döntését, hogy több üzemanyagot enged be a sűrűn lakott enklávéba.

Hősök: így harcolnak az IDF harcosai a Hamász terroristái ellen (képgaléria)

Az IDF új képeket tett közzé a Gázában tevékenykedő izraeli katonákról.