Washington megüzente: a Palesztin Hatóság alkalmatlan Gáza kormányzására

A Palesztin Hatóság jelenleg alkalmatlan a Hamász utáni Gázai övezet kormányzására – jelentette ki John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

Az ABC „This Week” című műsorának adott interjújában arról kérdezték Kirbyt, hogy mi a véleménye Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök megjegyzéseiről, aki ellenzi, hogy a Palesztin Hatóság bármilyen szerepet játsszon a jövőben Gázában, mivel támogatja az terrorizmust és a zsidógyűlöletet.

„Amit [Netanjahu] mondott, hogy jelenleg egy megreformálatlan Palesztin Hatóság van, és ez elfogadhatatlan számára. Én azt mondanám, hogy ez számunkra is elfogadhatatlan.

Nem hisszük, hogy a Palesztin Hatóság jelenleg olyan helyzetben van, hogy hitelesen irányíthassa a gázai kormányzást”

– mondta Kirby.

Hozzátette, hogy a kormányzat azt szeretné, ha egy „megreformált és újjáélesztett Palesztin Hatóság” segítené az övezet kormányzását.

„De bárhogy is nézzen ki, és nem azt mondom, hogy csak a Palesztin Hatóság lehet az. Úgy gondoljuk, hogy mindenképpen szerepet kell kapniuk. De bárhogy is nézzen ki, a palesztin népre reprezentatívnak kell lennie, és a Hamász biztosan nem ilyen” – tette hozzá a tisztviselő.

Készülnek a tervek: mi lesz Gázával a Hamász megbuktatása után?

A Bloomberg forrásai szerint az Egyesült Államok és Izrael több lehetőséget is vizsgál Gáza jövőjével kapcsolatban.