Úton a győzelem felé: az IDF támadásba lendült Dél-Gázában is

Az Izraeli Védelmi Erők megkezdték szárazföldi offenzívájukat a Gázai övezet déli részén, Hán Júnisz városától északra.

Az IDF szárazföldi erői már megkezdték a Hamász terrorista infrastruktúrájának támadását a térségben – közölte vasárnap Herzi Halevi altábornagy, az IDF vezérkari főnöke.

„Nem lesz kevésbé erőteljes, mint az észak-gázai hadműveletek”

– jelentette ki, hozzátéve: „A Hamász parancsnokainak mindenhol szembe kell majd nézniük az IDF-fel”.

„Ahogyan a Gázai övezet északi részén erőteljesen és alaposan tevékenykedtünk, úgy most Gáza déli részén is megvannak a képességeink, hogy ezt tegyük” – folytatta Halevi.

Az izraeli csapatok szombaton súlyos szárazföldi harcokba bocsátkoztak Hán Júnisz közelében, miután a hírszerzés felfedte, hogy a Hamász vezetői beásták magukat a városban, amely a Gázai övezet második legnagyobb városi területe Gázaváros után.

Az IDF péntek reggel óta folytat újra harci műveleteket Gázában, miután a Hamász megszegte az egy hete tartó tűzszünetet, és rakétákat lőtt ki a zsidó államra.

Joáv Gallant védelmi miniszter szombat este kijelentette, hogy Jeruzsálem célja változatlanul a Hamász felszámolása.

„Az elmúlt két napban olyan területeken tevékenykedtünk, ahol az elmúlt hónapban nem voltunk aktívak, és ez fokozódni és fokozódni fog” – mondta.

Már ideje volt: Jemenben hajtott végre megtorló csapásokat az izraeli hadsereg

Az Irán által támogatott húszik rakéta- és drónraktárait repítette a levegőbe az IDF.

„Az IDF teljes erővel visszatért a harcokhoz – pontosan ott folytatjuk, ahol abbahagytuk”

– folytatta Gallant. „A háború céljait tartjuk szem előtt: a Hamász legyőzése, kormányzati és katonai képességeinek megsemmisítése – nem engedjük, hogy a Hamász folytassa uralmát a Gázai övezetben – és a túszok hazatérése.”

Az IDF arab nyelvű szóvivője, Avicháj Adraee alezredes vasárnap azt mondta, hogy a hadsereg folytatja a palesztinok evakuálását a hadműveletek Gázai övezet déli részére történő kiterjesztése előtt.

Az IDF ennek érdekében közzétett egy térképet, amely a területet több tucatnyi kis zónára osztja fel, és amelyeknek segítségével értesíteni tudják a civileket a közelgő harcokról.

„A gázai emberek nem az ellenségeink.

Ezért az IDF ellenőrzött és célzott evakuálásokat hajt végre annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben eltávolítsa őket a harcok által érintett területekről” – írta a hadsereg a gázai lakosoknak küldött üzenetében.

Arab politikus a palesztin terrorszervezeteknek: Tegyétek le a fegyvert!

Manszúr Abbasz szerint mindig „a palesztin nép volt az, aki megfizette az árát” a terroristák akcióinak.