Európába is begyűrűzött a terror: támadás történt az Eiffel-toronynál

Egy ember meghalt, két másik pedig megsérült, miután egy férfi turistákra támadt Párizs központjában, az Eiffel-torony közelében – közölte szombaton Gerald Darmanin francia belügyminiszter.

A 26 éves francia állampolgárságú férfi késsel támadt egy turistapárra a Quai de Grenelle-en, néhány méterre az Eiffel-toronytól, halálosan megsebesítve egy német állampolgárt. Ezután még rátámadt két másik emberre egy kalapáccsal, mielőtt letartóztatták.

A gyanúsított a támadás közben azt kiabálta, hogy „Allahu Akbar”.

Letartóztatása után azt mondta a rendőröknek, hogy azért volt dühös, mert „annyi muszlim hal meg Afganisztánban és Palesztinában”

– mondta Darmanin.

A támadó radikális iszlamizmusáról és pszichiátriai zavarairól volt ismert a hatóságok előtt: 2016-ban négy év börtönre ítélték egy terrortámadás előkészítése miatt, ezért szerepelt a francia biztonsági szolgálatok megfigyelési listáján is.

A szombat esti, Párizs központjában történt incidens kevesebb mint nyolc hónappal azelőtt történt, hogy a francia főváros otthon fog adni az olimpiai játékoknak.

A Hamász-támadás öt francia következménye

Kevés olyan európai ország van, ahol a közel-keleti folyamatok annyira belpolitikai jelentőségűek lennének, mint Franciaországban. Soós Eszter Petronella jelenti.