Eladja a BZSH a Jávorka Ádám utcai egykori zsinagógáját

Közgyűlést tartott a Budapesti Zsidó Hitközségek Szövetsége csütörtökön, melyen döntöttek a jövő évi költségvetéről, arról, hogy az elnök ezután díjazásban is részesülhessen, illetve hogy eladják a Jávorka Ádám utcai, ma igen romos állapotban álló zsinagógaépületet.

A BZSH honlapján olvasható közleményből kiderül, hogy a szervezet közgyűlése határozott arról, hogy az ügyvezető, aki eddig társadalmi munkában látta el feladatát ugyan továbbra is így dolgozik, azonban  „tevékenységéért az elöljáróság döntése szerint tiszteletdíjban részesülhet”. A tiszteletdíj (értsd fizetés) „tiszteletdíj mértékének megállapítására az elöljáróság jogosult”.

A közgyűlésen megvitatásra került a hitközség tulajdonában lévő Jávorka Ádám utcai egykori zsinagóga is.

„Az épület értékesítésére tett határozati javaslatot 32 igen, 10 nem és 5 tartózkodás mellett a közgyűlés elfogadta, akárcsak a Hegyalja úti ingatlan értékesítésére tett határozati javaslatot, amelyet 33 igen, 4 nem és 8 tartózkodás mellett fogadott el”.

Egy, a közösségi médiában megjelent beszámoló szerint a zsinagógaépületet el fogják bontani, helyére egy lakóház épül. A BZSH az ingatlanért cserébe nem készpénzt kap, hanem két lakást és két gépkocsibeállót a majdani épületben.

A mára romossá vált zsinagóga megmentésére – tekintettel arra, hogy a BZSH, illetve annak ernyőszervezete, a Mazsihisz sem szándékkal, sem tervvel nem rendelkezett, és anyagi erőforrást sem biztosított – 2015-ben Karácsony Gergely, Zugló akkori polgármestere tett ígéretet.

Karácsony Facebook oldalán jelentette be, hogy „a Jávorka Ádám utcai zsinagóga az egyik a sok, felújításra szoruló zuglói műemlék közül. Értékvédelmi munkacsoportot hoztunk létre, hogy szép sorjában felújítsuk ezeket a csodálatos épületeket”. Tényleges lépés azonban nem történt.

A zsinagóga helyére tervezett lakóépület. (Kép: Horváth József, a Mazsihisz volt alelnökének Facebook oldala)
A zsinagóga most

40 éve bezárt ortodox zsidó imaház nyílt újra az Erzsébetvárosban

Az EMIH és a MAOIH együttműködésével felújított lakászsinagóga új tóratekercsét kedden fejezték be és helyezték el a Jósika utca 4. szám alatti épületben.