Mi a különbség egy Hamászt és egy Izraelt támogató tüntetés között?

Aki figyelemmel követi a Nyugat-Európa jelentős városaiban megtartott Hamász-párti tüntetések hangvételét és ezzel párhuzamosan megnézi az Izraelt pártoló felvonulásokat (utóbbiból jóval kevesebb van), nem kell sokat töprengjen azon, ugyan mi a különbség a két „tábor” között. Akárhol is legyenek.

Persze a különbség néhány szóban összefoglalható: a palesztinok „ügyét”, azaz a Hamászt támogató tüntetések gyakran csapnak át erőszakba, ordibálások és lázító beszédek tarkítják és gyakran kíséri azokat erőszak és vandalizmus.

Ezzel szemben az Izraelt támogató felvonulások szolidaritást mutató beszédekkel énekkel, békésen zajlanak.

A Facts for Peace (tények a békéért) nevű szervezet megörökítette a két „tábor” megmozdulása közti különbségeket. Az eredmény aggasztó, de sajnos nem meglepő.

Arra a kérdésre, hogy miképpen jellemezné a zsidókat, az egyik palesztin-párti tüntető azt válaszolta, hogy „ők az ördögök”, egy másik szerint „a zsidók mindig is problémát jelentettek”.

Akadt olyan is aki nem akarta elismerni, hogy a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én támadást intézett Izrael ellen.

Az Izrael-párti tüntetéseken nyilatkozók ezzel szemben különbséget tesznek a Hamász és a palesztinok közt, és empátiát mutatnak a polgári áldozatok iránt.

Érdemes megnézni a videót:

Rally Comparison

One rally stands for peace, one rally stands for hate. Can you spot the difference? #factsforpeace

Ma Izrael! Holnap Európa! – budapesti plakátkampányt indított a TEV

„A terror mindannyiunk ellensége, és annak felszámolása közös ügyünk” – írja a Tett és Védelem Alapítvány.