Ma nyolc túszt engedhet el a Hamász terrorszervezet

Izraeli sajtóértesülések szerint a ma várhatóan szabadon engedett túszok listáján mindössze nyolc túsz szerepel – hat nő és két gyermek -, ugyanis a Hamász szerint a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek palesztin „gesztusként” tegnap este elengedett két izraeli-orosz nő is beleszámít a megállapodás szerint elengedendő 10 túszba.

Egyes jelentések azt állítják, hogy három holttestet is visszaszolgáltat a palesztin terrorszervezet.

Az Izrael és Gáza közt megkötött tűzszünet csak akkor folytatódhat még pár napig, ha a Hamász terrorcsoport a hosszabbítás minden egyes napján 10 nőt és gyermeket szabadon enged.

A Hamász eredetileg hét nő és gyermek, valamint három holttest listáját javasolta, amit Izrael elutasított, mint elégtelent és mint családok szétválasztását, és a harcok felújításával fenyegetőzött reggel 7 órakor.

Izrael és Katar megerősítette, hogy a tűzszünet ma folytatódik, miután a Hamász olyan listát adott át, amely „megfelel” a tűzszüneti egyességnek.

Szerdán a megállapodás alapján 12 izraeli és 4 thai túszt engedett szabadon a Hamász, Az izraeli túszok közt van az a Raaya Rotem, aki a napokkal ezelőtt kiszabadult Hila édesanyja.

A szabadon engedett izraeliek közt öt tizenéves van.

A csoport szabadon engedése jelentős késedelmet szenvedett, 10 izraelit és a négy thaiföldit csak este 11 óra körül adták át a Vöröskeresztnek, a csoport a rafahi átkelőn átjutott Egyiptomba, és éjfél körül lépett be Izraelbe.

Két kettős orosz állampolgárságú izraeli nőt korábban este szabadon engedtek Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tett „gesztusként”, az Izraellel kötött egyezségtől függetlenül.

A thaiföldi túszok eredetileg szintén nem voltak részei a tűzszüneti megállapodásnak, az ő szabadon bocsátásukra a Bangkokkal kötött megállapodás alapján került sor. Thai tisztviselők nem hozták nyilvánosságra a szabadon bocsátottak személyazonosságát.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő szerdán korábban újságíróknak elmondta, hogy izraeli, amerikai, egyiptomi és katari képviselők Katarban voltak, hogy megvitassák a tűzszünet éjszakai meghosszabbítását, amely egyébként csütörtökön kora este járna le. A harcok szünetelését az izraeli kabinet előzetesen 10 napra hagyta jóvá.

Miután közel 100 túszt már kiszabadítottak a Gázai övezetből – köztük egyet az izraeli hadsereg mentett meg, és két túsz holttestét a hadsereg találta meg az övezetben -, minden szem a többi fogva tartottra szegeződik, akik többnyire férfiak, néhányan közülük idősek, és az IDF katonái.

„Ellopták a hangját” – alig beszél és fél elaludni a kiszabadult izraeli kislány

„Emily egy boldog, cserfes gyerek volt, most meg mindig suttog és meg van rémülve” – meséli az édesapja.