Izrael-párti politikus nyerhette a hollandiai választásokat

Geert Wilders a „holland Trump” néven ismert a frizurája, valamint a bevándorlók és a muszlimok elleni retorikája miatt; megválasztása esetén azt mondja, hogy Izrael támogatására Jeruzsálembe költöztetné a nagykövetséget.

Geert Wilders radikális jobboldali, iszlámellenes politikus pártja nyerte a hollandiai választásokat – derült ki a szerdai exit poll felmérésekből, ami olyan politikai földrengést jelent, amely messze az ország határain túl is érezhető lesz.

A PVV (Szabadságpárt) az Ipsos exit pollja szerint 35 képviselői helyet szerzett a parlamentben, kényelmesen megnyerve a választást, a jobbközép blokk 23, a baloldali blokk pedig 26 helyet szerzett.

Ha az exit pollok szerinti végeredmény születik, Wilders győzelme Hollandia éles jobbra tolódását jelenti, amelyet Brüsszelben félve fognak nézni annál is inkább, mert a PVV népszavazást ígért a holland európai uniós tagságról.

A PPV győzelme komoly meglepetést okozott, hiszen korábban a pártot nagyjából minden közvéleménykutató a harmadik helyre mérte. Ha az eredmény végleges, Wilders 13 év kormányzás után veszi át az ország irányítását a holland belpolitikától elbúcsúzó, NATO-főtitkári ambíciókkal rendelkező Mark Ruttétől.

A választási kampány fő témája a bevándorlás volt, és úgy tűnik, hogy a holland szavazók körében igen népszerű Wilders és pártjának keményvonalas álláspontja, amely a határok lezárását és az illegális bevándorlók kitoloncolását hirdette.

Bár Wilders a közvélemény-kutatásokban diadalmaskodni látszott, nem egyértelmű, hogy képes lesz-e összegyűjteni a szükséges támogatást egy elég széles koalícióhoz, hogy működőképes kormányt alakíthasson.

A három másik vezető párt vezetői mindegyike kijelentette, hogy nem venne részt egy PVV vezette koalícióban.

Az index.hu szerint a PVV és Wilders párt egyfajta politikai karanténban élt, és csak a mostani választási kampány alatt lebegtette be a Mark Rutte helyét a Szabad Demokrata Néppárt (VVD) élén átvevő Dilan Yesilgöz, hogy a VVD győzelme esetén ő leülne tárgyalni Wilders-szel, de a kampányhajrá végén ettől a kijelentéstől már eltávolodott.

Amennyiben a választás végeredményei maradnak, akkor vélhetően majd egy nagy, 3–5 pártból álló baloldali, liberális és kereszténydemokrata pártokból álló kormány jöhet az európai politikából visszatérő Frans Timmermans vezetésével, mivel a második legtöbb helyet Timmermansék szerezhették.

Egyébként Hollandiában a koalíciós tárgyalások átlagosan 94 napig tartanak, de a legutóbbi, 2021. március 15–17-én tartott választások után, 2022 januárjában sikerült felállítani a négy pártból álló negyedik Rutte-kormányt.

Így zajlott az Európai Tett és Védelem Liga strasbourgi konferenciája

„A szélsőséges eszmék nem állnak meg a zsidóknál” – figyelmeztetett a konferencián Szalai Kálmán, a TEV titkára.