Gyerekkórház alatt tarthatott túszokat a Hamász

Az izraeli hadsereg szóvivője videót tett közzé a Rantisi kórház alagsorából, amelyen fegyverek rejtekhelye látható. Mindez megerősíti azt az Izrael által régóta hangoztatott, azonban a palesztin propaganda által elhallgatni kívánt tényt, hogy Hamász terrorcsoport „háborús eszközként” használja az övezetben lévő egészségügyi létesítményeket.

Az izraeli hadsereg nyilvánosságra hozta azt a bizonyítékot, amely szerint egy gázavárosi kórház pincéjét a Hamász terrorcsoport fegyverek elrejtésére és valószínűleg az október 7-én elrabolt túszok fogva tartására használta, miközben Jeruzsálem igyekszik eloszlatni a terrorista rejtekhelynek vélt kórházak közelében zajló harcokkal kapcsolatos kritikákat.

„A Hamász kórházakban rejtőzik. Ma ezt ismét leplezzük le a világ előtt”

– mondta Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője az esti sajtótájékoztatón.

Hagari bizonyítékokat mutatott be, amelyek szerint a Hamász fegyvereket tárol a gázai Rantisi gyermekkórház alatt, valamint olyan szobákat, amelyeket minden bizonnyal túszok fogva tartására használnak. Az egyik nappalinak beállított szobában függönyök borítottak egy csempézett falat, és egy naptárat mutattak be az őrség műszakjairól, amely október 7-én kezdődött, azon a napon, amikor a Hamász több ezer terroristát küldött Izraelbe, ahol mintegy 1300 embert mészároltak le, és további mintegy 240 embert ejtettek túszul.

Az egyik szomszédos szobában egy szék állt, amelynek egyik lába mellett egy női köntös és kötél volt, ami Hagari szerint bizonyíték volt arra, hogy testi fenyítést is alkalmaztak.

A szék egy, az Egészségügyi Világszervezet által adományozott berendezés alatt állt, a tetején egy cumisüveggel, a padlón pedig pelenkákkal.

„Ez háborús bűncselekmény, ez emberiség elleni bűncselekmény”

– mondta Hagari, és a kórházakat finanszírozó nemzetközi szervezeteket a terror segítésével vádolta.

Izrael tovább vizsgálja, hogy valóban túszokat tartottak-e fogva a helyszínen, és hétfőn törvényszéki csapatokat küldtek oda – mondta Hagari.

A kórház pincéjében talált fegyverek között öngyilkos bombamellényeket, gránátokat, AK-47-es támadófegyvereket, robbanószerkezeteket, RPG-ket és más fegyvereket találtak az IDF szerint. Hagari a területet a Hamász egyik parancsnoki és irányító központjaként jellemezte.

„A Hamász a kórházakat háborús eszközként használja”

– mondta Hagari a kórház alagsorából készült videóban, a padlón kiállított fegyverek fölött egy színes gyermekrajzokkal díszített szobában állva.

Várjuk a nemzetközi felháborodást: gázai kórházból támadtak az izraeli tankokra

Szerencsére az IDF egyik drónja videóra vette a terroristák támadását.