Ezt nem láttuk jönni: saját elvtársai intettek be Greta Thunbergnek!

A „Fridays for Future” csoport német és svájci részlege az alapító Greta Thunberg közösségi médiában megjelent gyűlölködő és Hamászt támogató üzenetei miatt kivált az eredeti csoportból – írja a Zsido.com.

A 2018-ban a svéd klímaaktivista, Greta Thunberg által létrehozott csoport tagjai péntekenként tartanak demonstrációkat, hogy ezzel gyakoroljanak nyomást a nyugati kormányokra a globális felmelegedés elleni fellépés témakörében. Az elmúlt hetekben azonban Thunberg arra ösztönözte a csoportot, hogy szélesítse ki a tevékenységi körét és a továbbiakban a Hámász terrorszervezet ellen folytatott izraeli önvédelmi háború ellen is tüntessen.

A csoport támogatói közül sokan nem értettek egyet ezzel és dühösek lettek az alapítóra.

Thunberg október 20-án, nem egész két héttel a Hamász véres mészárlását követően jelentette be, hogy a pénteki tüntetés célja a „Palesztina és Gáza melletti szolidaritás”. A fiatal aktivista egy fotót is közölt magáról az Instagramon, melyen egy „Stand with Gaza” – álljatok ki Gáza mellett feliratú táblát tartott. A fényképen szereplő személyek közül egyesek „Free Palestine” és „This Jew Stands with Palestine”, vagyis „szabadítsátok fel Palesztinát”, illetve „ez a zsidó Palesztina mellett áll” feliratú posztert tartottak. E szlogenek mind a zsidó- és Izrael-ellenes propaganda jelszavai.

Az X/Twitter csatornáján Thunberg olyan képet is megosztott, melyen egy svéd iskolásokból álló csoport áll, kezükben olyan táblákkal, melyek a klímaváltozás elleni küzdelmet az Európa-szerte felbukkanó, Hamászt támogató csoportok tevékenységével hozzák összefüggésbe. Olyan hashtageket alkalmazott, mint #ClimateStrike, #StandWithGaza és #StandWithPalestine.

Karnyújtásnyira a világbéke: Greta Thunberg azonnali tűzszünetet követel Gázában

Az ifjú klímaaktivista is állást foglalt két héttel a Hamász terrortámadása után.

Thunberg hozzáállása elfogadhatatlannak bizonyult a Fridays for Future egyes csoportjainak számára. A részleg német vezetője, Luisa Neubauer, aki Thunberghez hasonlóan sokat tett azért, hogy iskolás diákokat mozgósítson a környezetvédelmi aktivizmus mellett, elhatárolódott Thunberg nézeteitől.

„Teljes mértékben szolidárisak vagyunk a világ zsidóságával, és erőteljesen elítéljük a Hamász terrorista tevékenységét”

– mondta, majd hozzátette, hogy a német részleg megszakítja a kapcsolatot a Fridays for Future közösségi média-csatornáival, míg „meg nem bizonyosodunk arról, hogy egyetlen kis csoport sem használhatja a globális Fridays for Future csatornát téves információk és gyűlölet terjesztésére”. Neubauer utalt arra, hogy a csatornán az utóbbi napokban olyan posztok jelentek meg, melyek a gázai eseményekről szóló nyugati híradásokat

„imperialista agymosásnak” titulálják és a Hamász terroristáit mártírnak nevezik.

Egy németországi zsidó újság, a Jüdische Allgemeine már néhány hónappal ezelőtt írt arról, hogy a mozgalom nemzetközi csatornáján Izrael-ellenes posztok jelennek meg. A lap megemlítette, hogy a bejegyzések, melyek többek közt apartheiddel vádolják Izraelt és újabb intifádára ösztönöznek, egy maroknyi aktivistától származnak, akiknek nincs hivatalos tisztségük a szervezetben. Egyben azt is megemlítette az újság, hogy az alapító Thunberg nem rendelkezik közvetlen kontrollal a csatornák fölött.

A német részlegtől függetlenül a svájci szervezet is bejelentette, hogy a nemzetközi csatornán megjelenő üzenetek miatt megszakítja a kapcsolatot az anyaszervezettel.

Nem fog hiányozni: eltávolítják Greta Thunberget az izraeli tankönyvekből

Az oktatási minisztérium és az izraeli klímaaktivisták is üzentek az iskolakerülő svéd lánynak.