Újabb izraeli katona esett el a gázai harcokban

Elesett egy izraeli katina a Gázai övezet északi részén folyó harcokban, a 28 éves Jákov Ozeri, tartalékos főtörzsőrmester. Három másik katona súlyosan megsérült. Folytatódik a Gázai-övezetet uralma alatt tartó Hamász terrorszervezet elleni izraeli offenzíva. 

Egy hónapja tart a háború, Daniel Hagari, az IDF szóvivője kedden azt mondta, hogy az IDF több mint 14 ezer terrorista célpontot támadott meg a Gázai övezetben.

„Sok Hamász-parancsnokot öltünk meg, különböző rangúakat. Több mint 100 terroralagutakhoz vezető nyílást semmisítettünk meg, illetve

több mint 4000 fegyverraktárat, amelyek közül sokat mecsetekben, óvodákban és lakóépületekben rejtettek el – ami arról tanúskodik, hogy a Hamász cinikus módon a civileket emberi pajzsként használja fel. Vannak sikereink, de még hosszú út áll előttünk”

– mondta.

„A Hamász terroristái azt remélik, hogy tűzszünet lesz. Nem lesz tűzszünet. Tovább haladunk előre. Ugyan a gázai offenzívára összpontosítunk, de párhuzamosan dolgozunk más frontkon is. Északon magas szintű készültségben vagyunk. Júdeában és Szamáriában sikerrel hiúsítunk meg terrortámadási kísérleteket, a Vörös-tengeren pedig felkészültünk arra, hogy bármilyen forgatókönyvvel szemben védekezzünk. Az IDF rendkívül felkészült és készen áll arra, hogy szükség esetén bármilyen fronton, bármilyen területen, bármilyen fenyegetés ellen keményen lecsapjon” – tette hozzá Hagari.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kedd este közleményben adott tájékoztatást a háborúról.

„Délen, a Gázai övezetben olyan hevességgel folyik a háború, amilyet a Hamász még soha nem látott. Gáza várost körülzártuk és már benn vagyunk. Óránként, folyamatosan fokozzuk a nyomást a Hamászra” – mondta.

„Mostanáig terroristák ezreit számoltuk fel a föld felett – és a föld alatt. Köztük azokat a gyilkosokat, akik az egy hónappal ezelőtti fekete szombaton kitervelték és elkövették a szörnyű mészárlást. A szárazföldi behatolás kezdete óta számtalan Hamász parancsnoki központot, alagutat, bázist és létesítményt semmisítettünk meg.

A Hamász rájött, hogy olyan helyekre is eljuthatunk, ahová nem gondolták volna. És a hadjárat folytatódik”

– tette hozzá Netanjahu.

„Most a túszok családjaihoz fordulok, akik egy folyamatos rémálmot élnek át: szeretném, ha tudnák, hogy minden eszközt, minden fronton bevetünk annak érdekében, hogy szeretteiket – szeretteinket – hazahozzuk. A katonai akció létfontosságú része ennek az erőfeszítésnek”

– jelentette ki Netanjahu.

Az északi helyzetet kommentálva a miniszterelnök azt mondta: „Északon védekező és offenzív módon is tevékenykedünk. Továbbra is megvédjük a határainkat. Nem fogadjuk el azt a valóságot, amelyben a Hezbollah vagy azok, akik a parancsát teljesítik, a libanoni Hamász, megtámadják közösségeinket és polgárainkat. Továbbra is heves tűzzel válaszolunk minden ellenünk irányuló támadásra. A Hezbollah számos célpontját megtámadtuk, és számos terroristát likvidáltunk. Megismétlem: Ha a Hezbollah úgy dönt, hogy belép a háborúba – élete legnagyobb hibáját követi el”.

Netanjahu: Nem lesz tűzszünet a túszaink szabadon bocsátása nélkül

Az izraeli miniszterelnök szerint a hadsereg „a humanitárius segítség célbajuttatásához rövid, taktikai tűzszüneteket biztosít.”