Ferenc pápát sürgetik, hogy avatkozzon be az izraeli túszválságba

A jelenleg Gázában fogva tartott 242 izraeli túsz családjai Ferenc pápához fordultak, hogy segítségét és befolyását kérjék szeretteik kiszabadítása érdekében tett erőfeszítéseikben — számol be a The Jerusalem Post.

A családok üzenetét Pinchas Goldschmidt főrabbi, az Európai Rabbik Konferenciájának (CER) elnöke közvetítette a pápával hétfő reggel a Vatikánban folytatott találkozó során.

A családok a helyzetről lesújtó képet festő levélben fejezték ki a válság súlyosságát: „A túszok holléte és állapota továbbra is bizonytalan, ami mérhetetlen szenvedést okoz”.

Hangsúlyozták a sürgősséget, megjegyezve:

„Az Ön támogatása és humanitárius felhívása a szabadon bocsátásukra a remény és a béke erőteljes üzenetét hordozná a világ számára”.

A Hamász által október 7-én elfogott túszok a jelentések szerint szörnyű körülmények között vannak, félő, hogy megkínozzák őket, és sürgős orvosi ellátásra szorulnak.

A családok könyörögtek a pápához, mondván:

„Sokan megsebesültek, nagyon valószínű, hogy kínzásoknak vannak kitéve, és nagy részük sürgős orvosi ellátásra szorul”.

Goldschmidt a találkozó után egy nyilatkozatban osztotta meg a családok helyzetébe való betekintést: „Rémálmot élnek át. Amint azt Önök is kétségtelenül tudják, az idő sürget, mert minden egyes órával, ami telik, romlik a túszok helyzete”.

A levélre válaszul Goldschmidt arról számolt be, hogy „a pápa megosztotta vele a túszok családjukhoz való visszatérésének sürgősségét”, és „új ötleteket és gondolatokat vitattak meg a jelenlegi túszhelyzet megoldására vonatkozóan”.

A családok arra kérték a pápát, hogy használja fel rangját arra, hogy ne csak a nemzetközi figyelem középpontjába állítsa helyzetüket, hanem a közel-keleti vezetőkkel és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával (ICRC) is lépjen kapcsolatba.

„Tisztelettel kérjük Őszentségét, hogy használja fel befolyását az ICRC-nél, hogy fokozza erőfeszítéseit annak érdekében, hogy haladéktalanul életjelet adhassanak a túszok”

– sürgették a levélben.

Netanjahu: Nem lesz tűzszünet a túszaink szabadon bocsátása nélkül

Az izraeli miniszterelnök szerint a hadsereg „a humanitárius segítség célbajuttatásához rövid, taktikai tűzszüneteket biztosít.”