Tovább nyomulnak a szárazföldi erők Gázában

Az izraeli erők hétfőn tovább nyomultak a Gázai övezetbe, és a jelentések szerint közeledtek az enklávéban található Shifa kórházhoz – amely alatt található a Hámász parancsnoki központja -, miközben folytatták a Hamász földalatti alagúthálózatának és katonai képességeinek célba megsemmisítését.

Az IDF szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tájékoztatóján elmondta, hogy a szárazföldi erők „elmélyítik a nyomást Gáza városára”, ahol a Hamász fő erődítménye vélhetően található, miután sikerült elszigetelniük és bekeríteniük az északi övezetet.

Hagari elmondta, hogy az IDF az éjszakai légicsapások és hadműveletek során megölt több Hamász terepparancsnokot, ami „jelentősen károsítja a Hamász képességét az ellentámadások végrehajtására”.

A Hamász alagúthálózatával kapcsolatban Hagari elmondta, hogy a védelmi erők minden egyes alagutat, amelyre rábukkannak, „különböző és változatos eszközökkel” rombolnak le.

Az IDF elmúlt napi gázai műveleteit méltatta Joav Gallant védelmi miniszter is „lenyűgözőnek” nevezve azokat. Gallant elmondta, hogy jóváhagyta a szárazföldi hadművelet további katonai terveit.

„A légierő és a szárazföldi erők kombinációja megrázza a Gázai övezetet” – mondta Gallant egy videós nyilatkozatban.

Azokkal a Hamász tábori parancsnokokkal kapcsolatban, akiket Izrael légicsapásokban ölt meg, Gallant azt mondta, hogy

„néhányukat egy-két nappal ezelőtt likvidáltuk, és helyükre mások léptek, de őket is likvidáltuk”.

Gallant szerint Yahya Sinwar, a Hamász vezetője „bunkerében bújik, és hagyja meghalni a parancsnokait”.

„Nálunk a parancsnokok az élen járnak, vezetnek és elérik a céljukat” – tette hozzá Gallant.

A hadsereg szerint a Gáza északi részén tevékenykedő izraeli erők több rakétaindítót és több mint 50 rakétát találtak, amelyek egy ifjúsági mozgalom által használt táborban és egy mecsetben voltak elhelyezve.

Az IDF közzétett egy videót is, amelyen a Nahal-dandár 50. zászlóaljának parancsnoka, Tomer Sayag alezredes mutatja, amint az általa vezetett erők több tucat rakétavetőt találtak egy palesztin cserkészszövetség által használt épületben. De találtak mintegy 50 rakétát egy földalatti raktárban, a rakétákon a palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoport logója volt látható, illetve több üres földalatti rakétaindítót is egy mecset mellett Gáza északi részén.

Az utolsó palesztinig

Ezeknek a középkorban ragadt vadembereknek fontosabb zsidókat ölni, mint megvédeni a sajátjaikat. Vélemény.