Elképesztő pénzt költött Kalifornia fogvatartottak nemátalakító műtétjeire

2017 óta kaliforniai adófizetők finanszírozták 157 rab nemátalakító műtétét. 

2017-ben Kalifornia lett az első állam, amely kifizette a nemátalakító műtéteit azoknak a raboknak, akik át akarták operáltatni magukat Az elmúlt majd’ 6 évben 4 millió dollárt költött adófizetői pénzekből a legnagyobb amerikai állam.

Kalifornia 2,5 millió dollárt költött vaginoplasztikákra és több százezer dollárt más transznemű beavatkozásokra, például műmellekre, lézeres szőrtelenítésre és arcfeminizálásra – számolt be a Free Beacon amerikai lap.

Az adófizetők dollármillióiból részesülő rabok közül négyet olyan bűncselekmények miatt ítéltek el, amelyek miatt halálra ítélték őket. Az államban az ügyészek továbbra is kérhetik a halálbüntetés kiszabását, de Kaliforniában 17 éve senkit sem ítéltek halálra, és Gavin Newsom kaliforniai kormányzó 2019-ben moratóriumot rendelt el a halálbüntetésre.

„Azoknak az embereknek, akik transzneműnek gondolják magukat, jogaik vannak, és méltósággal és tisztelettel kell bánni velük, de ebbe nem tartozik bele, hogy az adófizetők dollárjait olyan műtétek elvégzésére használják, amelyek a legjobb esetben kísérleti jellegűek, a legrosszabb esetben pedig tudományosan megalapozatlanok”

– mondta a Free Beaconnek Harmeet Dhillon ügyvéd, aki már képviselt kaliforniai elítélteket.

A Free Beacon által átnézett feljegyzések szerint Kalifornia 35 férfi fogvatartottnak fizetett művaginát és szeméremtestet, ami 2,5 millió dollárjába került az adófizetőknek, 11 férfi fogvatartott pedig mellimplantátumot kapott, ami több mint 180 000 dollárba került. Eközben 40 női elítéltnek távolították el a mellét az állami kormány jóvoltából, összesen több mint 1 millió dollárért.

Az állami büntetés-végrehajtási osztály közölte, hogy eseti alapon hagyja jóvá a rabok nemi műtétjeit, de nem szab korlátokat arra vonatkozóan, hogy egy rab milyen típusú műtétet kaphat. Az ügynökség nyilvántartása szerint

2023 kora nyaráig az osztály 2017 óta több mint 1000 „nemi hovatartozást megerősítő” műtétre vonatkozó kérelmet kapott.

A kaliforniai börtönökben 2022-ben több mint kétszeresére nőttek a nemi identitást megerősítő műtétre vonatkozó kérelmek, 2017 óta pedig 234%-kal nőtt a transz-identitású rabok száma – számolt be a Cal Matters.

Az év elején egy férfi háromszoros gyilkost női börtönbe helyeztek át, miután nőként azonosította magát.

Az, hogy elítélt férfiak transzneműként való azonosítás ürügyén női börtönökbe kerülnek, már korábban is okozott problémákat Kaliforniában. 2021-ben egy női jogvédő csoport pert indított az Egyesült Államok Kalifornia keleti körzetének kerületi bíróságán, miután több bebörtönzött nő azt állította, hogy transzneműként vagy „nem binárisnak” azonosított férfi rabok szexuálisan bántalmazták őket – számolt be a Sacramento Bee.

Több női rabtársát is teherbe ejtette egy transznemű elítélt

New Jerseyben 2021 óta lehet elhelyezni a rabokat a „preferált nemi identitásuknak” megfelelően.