Jacob Lew lesz az Egyesült Államok következő izraeli nagykövete

Az Egyesült Államok szenátusa jóváhagyta Jacob („Jack”) Lew jelölését, hogy ő legyen a következő amerikai nagykövet Izraelben.

A végső szavazás eredménye 53-43 lett, miután több republikánus, köztük Lindsey Graham és Rand Paul is a demokratákkal együtt szavazott Biden jelöltjének jóváhagyásáról.

Washingtoni bennfentesek azt mondták a JNS-nek, hogy Lew, akit Thomas Nides-t követi a poszton, jól ismeri a térséget és Izraelt.

A 67 éves ortodox zsidó Lew Barack Obama alatt a Fehér Ház kabinetfőnöke volt. Lew emellett Obama alatt pénzügyminiszterként is dolgozott, és két korábbi kormányzatban a Nemzetbiztonsági Tanács tagja volt.

Lew-t sokan kritizálták az iráni nukleáris megállapodás támogatása miatt, amellyel szerinte Izrael biztonságosabbá vált volna. Bírálták továbbá azért is, mert támogatta Obama 2016-os döntését, amely szerint nem vétózta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2334-es határozatát, amely illegálisnak nyilvánította a júdeai és szamáriai izraeli közösségeket.

Nides személyes okokra hivatkozva májusban jelentette be távozását, megjegyezve, hogy több mint 500 napja volt távol a családjától.

Készülnek a tervek: mi lesz Gázával a Hamász megbuktatása után?

A Bloomberg forrásai szerint az Egyesült Államok és Izrael több lehetőséget is vizsgál Gáza jövőjével kapcsolatban.

Trump: A Hamász nem támadta volna meg Izraelt, ha én lennék az elnök!

„Meg fogom védeni Amerikát, és megvédem a nyugati civilizációt a barbároktól, vadaktól és a fasisztáktól, akik most ártani próbálnak a mi gyönyörű Izraelünknek” – mondta Trump.