Tipikus Hamász: amerikaiak százait tartják erőszakkal Gázában

A Hamasz több száz amerikai állampolgárt akadályoz meg abban, hogy elhagyja a Gázai övezetet – nyilatkozta Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap a CBS-nek, a Joe Biden elnök és Benjamin Netanjahu miniszterelnök közötti tervezett telefonbeszélgetés előtt.

„A mostani kihívás… az, hogy az egyiptomiak készek amerikaiakat és más külföldi állampolgárokat kiengedni Gázából. Az izraelieknek ezzel semmi gondjuk. De a Hamász megakadályozza a távozásukat, és követeléseket támaszt” – mondta Sullivan a CBS „Face the Nation” című műsorában.

„Megpróbálunk azon dolgozni, hogy olyan körülményt teremtsünk, ahol a Gázában tartózkodó amerikaiak mindegyike kijuthat. Ez az elnök prioritása. Nincs nagyobb prioritása, mint a biztonságos kiutazásuk” – tette hozzá.

Washington korábban megerősítette, hogy mintegy 500-600 amerikai állampolgár rekedt a Hamász által ellenőrzött enklávéban. Sullivan nem részletezte, hogy a terrorista csoport milyen követeléseket támasztott a távozásuk engedélyezésére.

A Zöld Herceg szerint a Hamász magára vonta Isten haragját

Elég a Hamászból! – mondta Piers Morgannek adott interjújában Moszab Hasszan Júszef, a Hamász fia.