Megvadultak a tunéziaiak: felgyújtott egy zsinagógát a tomboló tömeg

A támadás pár órával azután történt, hogy a nemzetközi média hamisan az IDF-et vádolta a gázai kórházat ért robbanásért.

A TikTokon és a Twitteren közzétett videók és képek szerint tunéziaiak százai gyújtották fel kedd este az el-Hamma zsinagógát. Az első videókon nem látható, hogy a rendőrség vagy a mentőszolgálat reagálna az esetre.

A Gabès kormányzóságban található zsinagóga nem működik istentiszteleti helyként, mivel már nem él el-Hamma városában zsidó közösség.

Joseph Hirsch on Twitter: „En Tunisie, la synagogue d’El Hamma a été détruite et incendiée hier soir par des centaines d’émeutiers, sans la moindre intervention policière. De nombreuses vidéos sur TikTok et Facebook. Et pas la moindre mention dans les médias nationaux https://t.co/U601jWVYWq pic.twitter.com/6F8uIZhoe3 / Twitter”

En Tunisie, la synagogue d’El Hamma a été détruite et incendiée hier soir par des centaines d’émeutiers, sans la moindre intervention policière. De nombreuses vidéos sur TikTok et Facebook. Et pas la moindre mention dans les médias nationaux https://t.co/U601jWVYWq pic.twitter.com/6F8uIZhoe3

A támadásban a zsinagógakomplexum nagy része leégett, a falaira, amelyek épek maradtak, pedig arab graffitiket fújtak.

A zsinagógai támadás néhány órával azután történt, hogy hamis médiajelentések azt állították, hogy az IDF bombázta a gázai Al-Ahli kórházat. Amerikai és izraeli tisztviselők, valamint független elemzők arra a következtetésre jutottak, hogy a robbanást a gázai Palesztin Iszlám Dzsihád terrorista csoport egyik elhibázott rakétakilövése okozta.

Elérte a Hamász-hatás Európát: molotov-koktélokat dobtak egy berlini zsinagógára

„A Hamász minden zsidó kiirtására felszólító ideológiája Németországban is érezteti hatását” – áll a Zsidók Központi Tanácsának közleményében.