Terrortámadás Brüsszelben: két svéd állampolgárt lőttek le

Két svéd állampolgárt agyonlőttek, egy harmadikat pedig megsebesítettek Brüsszel központjában hétfő este. Egy, magát az Iszlám Állam tagjaként azonosító férfi vállalta a felelősséget egy online közzétett videóban.

A feltételezett támadó a lövöldözés után elmenekült a helyszínről, amikor a Belgium és Svédország közötti labdarúgó-mérkőzés éppen kezdődött volna, ami nagyszabású hajtóvadászatot indított el. Belgiumban a legmagasabb szintű terrorkészültségi fokozatot léptették életbe.

Egy belga szövetségi ügyész szerint nincs bizonyíték arra, hogy a még mindig szabadlábon lévő támadónak bármi köze lenne az Izrael és a palesztin fegyveresek között a közelmúltban kiújult konfliktushoz.

A támadás valószínű indítéka az áldozatok svéd állampolgársága volt – mondta az ügyész.

Svédország augusztusban a második legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget, és a külföldön lévő svéd érdekeltségek elleni fenyegetések növekedésére figyelmeztetett, miután Svédországban Korán-égetések és más, az iszlám legszentebb szövege elleni cselekmények felháborították a muszlimokat, és dzsihadisták fenyegetéseit váltották ki.

A feltételezett támadó, aki Abdesalem Al Guilani néven nevezte magát, a közösségi médiában közzétett videóban azt állította, hogy Allah harcosa. A szövetségi ügyész szerint a harmadik áldozat, aki megsebesült, de állapota nem életveszélyes, egy taxisofőr volt. Az ügyész felszólította Brüsszel lakóit, hogy a fenyegetés elmúltáig maradjanak a házakban. Az Európai Bizottság munkatársainak szintén azt tanácsolták, hogy maradjanak bent.

Alexander de Croo belga miniszterelnök az X, korábbi nevén Twitter közösségi médiaplatformon megerősítette, hogy az áldozatok svédek voltak.

„Őszinte részvétemet fejeztem ki a svéd miniszterelnöknek a svéd állampolgárok ellen ma este Brüsszelben elkövetett megrázó támadás után” – közölte de Croo az X-en.

„Gondolataink a családokkal és barátokkal vannak, akik elvesztették szeretteiket. A terrorizmus elleni harc közös”

– mondta.

Gunnar Strommer svéd igazságügyi miniszter a Reutersnek elmondta, hogy a kormány intenzíven együttműködik a belga hatóságokkal, hogy több információt kapjanak a történtekről.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök közölte, hogy minden Belgiumban tartózkodó svéd SMS-t kap a telefonjára, amelyben arra kérik, hogy legyenek éberek, és kövessék a belga hatóságok utasításait.

Az egyik belga lap szerint valószínűsíthető, hogy az áldozatok futballszurkolók voltak. Belgium hétfő este Svédországot látta vendégül egy Euro 2024-es selejtezőmérkőzésen. A mérkőzést biztonsági okokból a félidőben félbeszakították.

A lövöldözés az Izrael-Hamász konfliktushoz kapcsolódóan néhány európai országban fokozott biztonsági aggályok idején történt. Franciaország 7 000 plusz katonát vezényel az utcáira, miután

pénteken halálos késszúrást szenvedett egy tanárnő egy olyan támadásban, amelyet Emmanuel Macron elnök „barbár iszlám terrorizmusként” ítélt el.

Antiszemita gyűlöletcunamit szabadított a világra a Hamász vérengzése

Ismét bekövetkezett az, amit már az elmúlt években is láthattunk, ha Izraelt megtámadják a terroristák.