Na végre: Putyin felhívta Netanjahut

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfő este telefonos megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amelynek témája a Hamász elleni háború volt — számol be az Arutz7 izraeli hírportál. Ez az első beszélgetés a két vezető között azóta, hogy Netanjahu kilenc hónappal ezelőtt visszatért a miniszterelnöki posztra.

A Kreml egyik tisztségviselője kijelentette, hogy Oroszország érdekelt az átmeneti nyugalom megteremtésében, és ezt mind az Izraellel, mind a Palesztin Hatósággal fenntartott jó kapcsolatainak köszönhetően elő tudja segíteni.

Korábban hétfőn a Kreml szóvivője közölte, hogy Putyin több vezetővel is beszélt, köztük Ebrahim Raiszi iráni elnökkel, Bassár el-Aszad szíriai elnökkel és Mahmúd Abbásszal, a palesztin hatósági elnökkel.

Az orosz fél által, a megbeszélését követően kiadott közlemény szerint

Putyin „őszinte részvétét” fejezte ki az elhunyt izraeliek családjainak és barátainak, és hangsúlyozta, hogy „határozottan elutasít és elítél minden olyan akciót, amely a polgári lakosság áldozatául esik”.

„Putyin elnök olyan lépéseket javasolt, amelyekkel Oroszország segítene megnyugtatni a kedélyeket, megakadályozni a további eszkalációt és a humanitárius katasztrófát a Gázai övezetben. Tájékoztatta Netanjahut a Palesztin Hatóság, Egyiptom, Irán és Szíria vezetőivel folytatott megbeszéléseiről”.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala hétfő este közleményben tudatta:

„A miniszterelnök világossá tette, hogy Izraelt brutális és undorító gyilkosok támadták meg, elszántan és egységesen indult háborúba, és nem áll meg addig, amíg el nem pusztítja a Hamász katonai és kormányzati képességeit”.

Szabad-e a Hamásszal fogolycseréről tárgyalni?

A múltban Izrael számos alkalommal adott ki fogvatartott palesztin terroristákat izraeli túszokért cserébe. A szakértők véleménye nem egyértelmű, hogy szabad-e ismét hasonlót tenni