Biden szerdán Izraelbe látogat

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfő este hivatalosan bejelentette, hogy Joe Biden amerikai elnök szerdán Izraelbe látogat.

Blinken a bejelentést a Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel folytatott hosszas megbeszélést követően tette, amelyet a tel-avivi Kirjá bázison tartottak, és amely mintegy hét és fél órán át tartott.

„Szerdán Biden elnök Izraelbe látogat. Izrael, a régió és a világ számára kritikus pillanatban érkezik ide”

– írta Blinken az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében.

Egy másik posztban Blinken azt írta:

„Az Egyesült Államok és Izrael megállapodott egy olyan terv kidolgozásában, amely lehetővé teszi, hogy az adományozó nemzetek és a multilaterális szervezetek humanitárius segélye eljusson a gázai civilekhez, beleértve a civilek veszélyen kívül tartását segítő területek létrehozásának lehetőségét”.

Maga Biden később az X-en azt írta: „Szerdán Izraelbe utazom, hogy szolidaritást vállaljak a Hamász brutális terrortámadásával szemben”.

„Ezután Jordániába utazom, hogy foglalkozzam a súlyos humanitárius szükségletekkel, találkozzam a vezetőkkel, és világossá tegyem, hogy a Hamász nem áll a palesztinok önrendelkezési joga mellett”

– tette hozzá.

Biden az egynapos út során várhatóan találkozik Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és más izraeli vezetőkkel is.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője elmondta, hogy Biden Jordániába is ellátogat, ahol Abdullah királlyal, Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel találkozik.

„Kristálytisztán kijelentettük, hogy a humanitárius segélyeknek továbbra is be kell jutniuk Gázába. Ez volt Biden elnök és természetesen az egész kormányzat következetes felhívása”

– mondta Kirby.

Szabad-e a Hamásszal fogolycseréről tárgyalni?

A múltban Izrael számos alkalommal adott ki fogvatartott palesztin terroristákat izraeli túszokért cserébe. A szakértők véleménye nem egyértelmű, hogy szabad-e ismét hasonlót tenni