A Hamász közzétett egy túszról készült videót

A Hamász terrorszervezet közzétett egy videót, amelyen a 21 éves francia-izraeli állampolgár, Mia Schem látható, amint könyörög, hogy „engedjenek ki minket innen, amilyen gyorsan csak lehet” ; Mia egy tetoválószalonban dolgozik, és az az álma, hogy tetoválóművész legyen; a Hamász a becslések szerint 200-250 elrabolt izraelit tart fogva, köztük több tucat gyermeket.

A 21 éves francia-izraeli állampolgárságú Mia Schemet a Nova zenei fesztiválról rabolták el a Reim kibucból.

A Hamász hétfő este megkezdte a pszichológiai hadviselést, amikor a terrorszervezet nyilvánosságra hozta az első videofelvételt egy izraeli túszról a Gázai övezetben, aki állítólag orvosi ellátásban részesül. A 21 éves francia-izraeli állampolgárságú Mia Schemet a Nova zenei fesztiválról rabolták el.

A Hamász terrorcsoport hétfőn késő este „Gondoskodunk az egyik túszról” címmel közzétette az első rögzített képeket egy izraeli túszról, aki egyben francia állampolgár is. A pszichológiai hadviselésre szánt videoklip a 21 éves Mia Schemet mutatja. A dokumentációban, amelyben valószínűleg fenyegetés hatására, ismeretlen időpontban és ismeretlen körülmények között a fiatal nő azt mondja:

„Csak azt kérem, hogy hazatérhessek, vigyenek ki innen minél hamarabb”.

Elmondása szerint megsebesült a kezén, de ellátták.

Keren Schem, Mia édesanyja a Ynet izraeli híroldalnak hétfőn késő este azt mondta, hogy ez a videó az első megerősítés számára, hogy lánya életben van. „Tudom, hogy a gyermekem él, eddig bizonytalanságban voltam” – mondta.

„Csak feltételezés volt, hogy elrabolták, nem tudtunk semmit. Most láttam a lányomat, hogy megsérült. Látszik, hogy fájdalmai vannak, fél, de úgy tűnik, stabil az állapota. Majdnem elájultam, a földre estem, nem hittem el, hogy látom őt”.

Keren Schem a világ vezetőihez fordult: „Követelem, hogy a gyermekemet pontosan úgy hozzák haza, ahogyan kinéz, pontosan úgy, ahogyan a videón látható. Ezen kívül követelem, hogy mind a 200 elrabolt ember hazatérjen. Itt gyerekek vannak, fiúk és lányok, akik elmentek, hogy az életet ünnepeljék egy fesztiválon”.

A védelmi minisztérium tel-avivi központjában tartott kabinetülésen Benjamin Netanjahu miniszterelnök és miniszterei tájékoztatást kaptak a videó nyilvánosságra kerüléséről. Izrael ugyanakkor tartózkodott a kommentártól, ahogy a francia nagykövetség is.

„Múlt héten Mia Schem családját az izraeli hadsereg tisztviselői arról tájékoztatták, hogy Miát elrabolták. Az hadsereg képviselői folyamatos kapcsolatban állnak a családdal” – közölte az izraeli hadsereg szóvivője, hozzátéve, hogy „a hadsereg minden hírszerzési és operatív intézkedést bevet a túszok visszatérése érdekében”.

„A videóban a Hamász humánus szervezetként próbálja feltüntetni magát, miközben egy gyilkos terrorszervezet, amely csecsemők, nők, gyermekek és idősek meggyilkolásáért és elrablásáért felelős”

– olvasható a közleményben.

Szabad-e a Hamásszal fogolycseréről tárgyalni?

A múltban Izrael számos alkalommal adott ki fogvatartott palesztin terroristákat izraeli túszokért cserébe. A szakértők véleménye nem egyértelmű, hogy szabad-e ismét hasonlót tenni