Ben Gvir is támogatja, hogy Liberman bekerüljön az egységkormányba

Az Arutz7 izraeli híroldalnak vasárnap nyilatkozó források szerint Itámár Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter az elmúlt napon felvette a kapcsolatot Benjámin Netanjahu miniszterelnök stábjával, és támogatását fejezte ki, hogy a Jiszrael Béjténu párt elnöke, Avigdor Liberman is tagja legyen a háborús kabinetnek.

A források szerint Ben Gvir miniszter azt mondta: „Sok nézeteltérés van köztem és Liberman között, de támogatom, hogy részvételét a háború miatt megalakított kabinetbe – egyrészt azért, mert az egység fontos ebben az időszakban Izrael népe számára, másrészt azért, mert fontos, hogy a kabinetben azok is képviselve legyenek, akikkel korábban nem értettünk egyet”.

A Likud szombat este bejelentette, hogy Liberman beleegyezett Netanjahu meghívásába, és csatlakozik a kormányhoz, de a Jiszráél Béjténu párt később visszavonta bejelentését, mondván, hogy

Liberman követeli, hogy bekerüljön az újonnan létrehozott háborús kabinetbe is, amelyet Netanjahu, Joav Gallant védelmi miniszter és Benny Ganz miniszter alkot, akinek Nemzeti Egység Pártja hivatalosan a múlt héten csatlakozott a kormányhoz.

„Még mindig nincs megállapodás a kormányhoz való csatlakozásról. Nem folytatunk tárgyalásokat, hanem követeljük, hogy részesei legyünk a  kabinetnek” – állt a Jiszráél Bejtenu szombat esti közleményében.

„Libermannak a döntéshozatal középpontjában kell állnia, és a korlátozott háborús kabinet részévé kell válnia, hogy tapasztalataival hozzájárulhasson. Ha nem, akkor támogatni fogunk minden biztonsági és katonai intézkedést, hogy a Hamászt a kormányon kívülről semmisítsük meg”

– tette hozzá a párt.

Az új szükségkormányt múlt csütörtökön a Knesszet 66 igen szavazattal, négy ellenében hagyta jóvá.

A szükségkormány új miniszterei később a Knesszetben tettek esküt. A Nemzeti Egység Párt öt minisztere Ganz, Gadi Eizenkot, Gideon Száár, Hili Tropper és Jifát Shasha-Biton lett, ezen kívül Uriel Buso, a Sász párt képviselője is letette az esküt, egészségügyi miniszterként.

Liberman az Arutz7-nek nyilatkozva elmondta, hogy pártja minden olyan lépést támogatni fog, amely a Hamász és vezetőinek felszámolásához vezet, és úgy vélte, hogy e cél elérésének egyetlen módja a Gázai övezetben végrehajtott szárazföldi hadművelet.

„Lehetetlen véget vetni ennek a háborúnak szárazföldi manőver és szárazföldi bevonulás nélkül. Ebből nincs menekvés. Nagyon jól emlékszem 2005-re. 2005. szeptember 23-án indítottuk el az első hadműveletet, 2023 májusáig 15 katonai műveletet kellett végrehajtanunk. Most, ennyi hadművelet után is kitört egy háború. Ez így nem mehet tovább” – fogalmazott Liberman.

Az utolsó palesztinig

Ezeknek a középkorban ragadt vadembereknek fontosabb zsidókat ölni, mint megvédeni a sajátjaikat. Vélemény.