Miért nem hajlandó a BBC terroristának nevezni a Hamászt?

A brit közszolgálati műsorszolgáltató szerkesztői cikkében azzal érvel, hogy „egyszerűen nem a BBC feladata, hogy megmondja az embereknek, kit támogassanak és kit ítéljenek el”.

Miközben a világ még mindig döbbenten figyeli a Hamász Izrael elleni barbár támadását, amelyben több mint 1300 izraelit gyilkoltak meg, köztük nőket, időseket, sőt még gyerekeket és csecsemőket is, a BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató közzétett egy cikket, amelyben elmagyarázza, miért tartózkodik attól, hogy elítélje ezeket az embertelen cselekedeteket, és terroristáknak tekinti, akik elkövették azokat.

A BBC World Affairs szerkesztője, John Simpson „Miért nem nevezi a BBC terroristáknak” című cikkében elismeri, hogy még „[az Egyesült Királyság] kormányának miniszterei, újságírói, hétköznapi emberek – mind azt kérdezik, hogy a BBC miért nem ne mondja ki, hogy a Hamász fegyveresei, akik döbbenetes atrocitásokat követtek el Dél-Izraelben, terroristák.

A válasz – írta – „a BBC alapelveivel” kapcsolatos:

„A terrorizmus egy terhelt szó, amelyet az emberek olyan dolgokra használnak, amelyet erkölcsileg helytelenítenek. Egyszerűen nem a BBC dolga, hogy megmondja az embereknek, hogy kit támogassanak és kit ítéljenek el – kik a jók és kik a rosszfiúk.”

Simpson megdöbbentően azt is hozzátette, hogy annak ellenére, hogy a kormányok a világ minden táján terrorszervezetként ítélik el a Hamászt, beleértve az Egyesült Királyságot is,

„ez az ő dolguk”.

„A lényeg az, hogy ne mi mondjuk ki. Az a dolgunk, hogy közönségünk elé tárjuk a tényeket, és hagyjuk, hogy maguk döntsenek” – írta Simpson, arra utalva, hogy a BBC-t figyelő embereknek maguknak kell elgondolkodniuk azon, hogy a tehetetlen nők megerőszakolását és a csecsemők lefejezését terrorizmusnak kell-e definiálni.

A BBC már megint hülyeséget írt a zsidókról

A brit műsorszolgáltatónak sikerült egyenlőségjelet tennie az ikertornyokat leromboló terroristák és az ókori zsidó „fanatikusok” közé.

Simpson kifejtette továbbá, hogy bár tagadhatatlan, hogy ezeket a cselekményeket elkövették, „ez nem jelenti azt, hogy elkezdjük azt mondani, hogy az a szervezet, amelynek támogatói végrehajtották azokat, terrorista szervezet,

mert ez azt jelentené, hogy feladtuk a kötelességünket, hogy objektív ek maradjunk.”

A BBC újságírói hagyományainak megfelelően Simpson hozzátette, hogy a hálózat a második világháború alatt is kerülte a nácik „gonosznak” nevezését, és megelégedett azzal, hogy „ellenségnek” nevezte őket, az atrocitások és milliók szisztematikus meggyilkolása ellenére.

„Nem foglalunk állást egyik oldallal sem. Nem használunk olyan terhelt szavakat, mint a „gonosz” vagy a „gyáva”. Nem beszélünk „terroristákról”. És nem mi vagyunk az egyetlenek, akik követik ezt az irányvonalat” – fejezte be Simpson, mondván, hogy a világ „legtekintélyesebb” hírügynökségei ugyanezeket az irányelveket követik.

Eközben más „tekintélyes” csatornák és hírügynökségek (olyanok, mint az AFP, a New York Times, az ABC News, a CNN és még sokan mások) terrorizmusnak nevezték az Izrael elleni undorító támadást, és egyetértés alakult ki köztük, hogy a Hamász „militánsait” terroristáknak nevezzék.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Így ferdít a mainstream média Izrael terrorellenes harcáról

A BBC mellett a CNN, a Sky News és az AP számára sem volt szempont, miért vonult be az izraeli hadsereg Dzsenínbe.

A varsói gettófelkeléshez hasonlította az izraeliek megölését a BBC szakértője

Refaat Alareer szerint a Hamász vérengzése „jogos és erkölcsös volt”.