Brutálisan bezuhant a Netanjahu-kormány támogatottsága az izraeliek körében

A jobboldali koalíció 42 mandátumra esett vissza, az ellenzék 78 mandátumra emelkedett a Hamász szombati terrortámadása óta tartott első közvélemény-kutatás szerint.

A Maariv által közzétett és a Lazar Studies intézet által végzett új közvélemény-kutatás szerint a Hamász terrorszervezet vad támadása, amelyben több mint 1300 izraeli halt meg Dél-Izraelben, drámai hatással volt az izraeli politikára.

A közvélemény-kutatás szerint, ha ma tartanák a választásokat, a Beni Ganz vezette Nemzeti Egység párt 43 mandátumot szerezne a Knesszetben, míg a jelenleg kormányzó Likud párt 19-et.

Jes Átid 15, az Egyesült Tóra Judaizmus 7, Sasz 7, Merec 6, Jiszrael Bejtenu 6, Hadas-Taal 5, Raám 5, Ocma Jehudit 5, a Vallási Cionizmus párt pedig 4 mandátumot szerezne. A Munkáspárt és a Balád párt pedig nem lépné át a választási küszöböt.

Ezzel a legutóbbi, 2022-as választások óta először esett vissza 42 mandátumra a jobboldali koalíciós pártok támogatottsága (a legutóbbi felmérés 55-öt mandátumot jelzett nekik). Az ellenzéki pártok tömbje pedig 78 mandátumra ugrott (az előző felmérés 65 mandátumáról).

Az eredmények azt mutatják, hogy a Hamász-mészárláshoz vezető titkosszolgálati kudarcok következtében Benjámin Netanjahu miniszterelnök elveszítette az izraeli választók többségének támogatását.

Bréking: Izrael nemzeti egykormányt alakít, egységben az ország a Hamász ellen!

Beni Ganz és Gadi Eisenkot csatlakoznak a háborús kabinethez Netanjahu és Joáv Gallant védelmi miniszter oldalán.

A volt miniszterelnök és egy jelenlegi miniszter is harcba száll a Hamász ellen

Izraelben a politikusok is kiveszik a részüket a harcból.