Maradj csendben, ha csak hülyeségeket tudsz mondani az izraeli háborúról!

A Neokohn szerkesztője

Napok alatt a tízmillió Izrael- és Hamász-szakértő országa lettünk. Vélemény.

Ahogyan azt a nemzetközi állóvizet felkavaró nagy horderejű eseményeknél (koronavírus, orosz-ukrán háború stb.) már megszokhattuk, hirtelen „mindenhez is” értő „szakértők” tömegei próbálják meg egymást túlüvöltve beleordítani az éterbe a nagy világmegfejtéseiket. Nincs ez másképp, a Hamász Izrael ellen intézett barbár támadása kapcsán sem. Napok alatt kikupálta magát mindenki a Wikipédia és pár találomra kiválasztott régi cikk elolvasásával, és szakavatott szakértő lett az Izraelt és Hamászt érintő kérdésekben.

Vagy mégsem.

De ez nem zavar meg senkit abban, hogy sarkos véleményeket fogalmazzon meg olyan témákról, amelyekről egy hete még tudomása sem volt. És bár az Izrael melletti kiállás jobb- és baloldalról nagyon is becsülendő dolog, de mégis, a jobbító szándék által vezérelve, muszáj beszélni azokról a visszáságokról és valótlanságokról, amelyek belekeverednek az ezzel kapcsolatos írásokba és megszólalásokba.

Kezdjük talán az egyik legszembetűnőbb zagyvasággal, amit Bencsik Gábor, a Demokrata újságírója jegyez. Bencsik, amellett, hogy nagyon helyesen kiáll Izrael mellett, azt írja Facebook-posztjában:

nehéz most úgy megszólalni az izraeli polgárháborúról – mert hiszen arról van szó –, hogy Ukrajnáról hallgat az ember”.

Izraeli polgárháború? Mi van? Hogy az Izrael és a zsidók elpusztítására létrejött Hamász brutális terrortámadása polgárháború lenne? A Gázát és Izraelt elválasztó határfal egyik oldalán sem nevezik így a történteket, és akkor még nem is beszéltünk arról a technikai kérdésről, hogy mégis miképp vív „polgárháborút” az gázai terrorista, aki nem is izraeli állampolgár… spongyát rá, ne akadjunk fent ilyen apróságokon!

Inkább ejtsünk szót a hazai politikai élet nagy túlélőjének, Gyurcsány Ferencnek a Hamász támadását elítélő posztjáról.

Minden jóérzésű ember az áldozat, Izrael és a megsérült, a megölt emberek pártján áll. Mi is. A magyar kormány, élén a kormányfővel terrorista támadásnak minősítette a Hamász akcióját, elítélte azt, és kiállt Izrael mellett. Helyes” – írta a DK-elnöke, aki valószínűleg jobban tette volna, ha itt le is zárja a mondandóját. Azonban nem bírta megállni, és az Izraelt ért szörnyű tragédiát lerántotta a magyar belpolitika mocsarába. Következő mondatai már rég nem az izraeli áldozatokról szóltak, hanem a kormány Ukrajna-politikájának ekézéséről.

Ugyanakkor a magyar kormány most nem követelte az azonnali béketárgyalásokat, az ellenségeskedés befejezését, a harcok felfüggesztését. Gondolom nem fogja megkérdőjelezni Izrael jogát az önvédelemhez és az arányos válaszcsapáshoz. Nem fogja Izraelt és támogatóit (köztük magát a magyar kormányt) háborúpártinak nevezni” – írta Gyurcsány, aki példát vehetne Budapest főpolgármesterétől, Karácsony Gergelytől. Karácsony ugyanis nem akart kifacsarni a követőiből még több lájkot azzal, hogy a Hamász terrorját kárhoztató posztjában még a magyar kormánynak is neki essen. Helyette egy, az áldozatokra – és nem a kicsinyes belpolitikai odaszúrásokra – fókuszáló posztban fejezte ki szolidaritását a megtámadott zsidó állammal.

A kormány olcsó lájkokra váltott szapulásáért nem kellett a szomszédba mennie, a főleg ellenzéki oldalon népszerű, Káncz Csaba „geopolitikai szakértőnek” sem, aki arra a hírre, hogy Lengyelország katonai repülőgépeket küld, hogy evakuálja az állampolgárait Izraelből, a magyar államfőt, illetve a külügy- és hadügyminisztert kezdte szidni.

Peti, kaszinós, Katalin, ti mit csináltok éppen????????????”

írta Káncz vasárnap délután öt órakor. Pár órával később landoltak az első honvédségi gépek a Ben Gurionon, és több fordulóval hazahozták 325 magyar honfitársunkat – köztük szerkesztőségünk családtagjait – Izraelből. Az általa nevesített tisztviselők tehát nem a fotelből osztották az észt a Facebookon, hanem a magyar életek megóvásán dolgoztak, még akkor is, ha erről nem tájékoztatták külön a szakértő urat. Megjegyzés: a sokak által követendő példának tekintett Ausztria eközben még csak ott tart, hogy szerdán küldte ki az első gépét a polgárai hazahozatalára.

Közleményt adott ki az Amnesty International, bár ne tette volna

A szervezet főtitkára Izraelt okolja az Izraelben és a Gázai övezetben kitört harcok eszkalációjáért

Erős kijelentések hangoztak el az ATV népszerű, ÖT nevű hétfői műsorában is. Konok Péter történész és publicista felmondta az unalomig ismételt mantrát arról, hogy Netanjahu választási győzelme tulajdonképpen nem is nevezhető demokratikusnak, sőt még le is fasisztázta az izraeli kormány haredi tagjait (mindkettő állítás úgy hülyeség ahogy van, és nem is igényel további kifejtést a Neokohn rendszeres olvasói számára).

A Hamász már nem tudja mit csinál. A Hamásznak igazából már nem szervezete van, hanem ilyen szabadharcos [sic], mindenféle gangek és bandák, ilyen gyilkos figurák bugiznak ott

– osztotta meg magvas gondolatait a gázai terrorszervezetről Konok.

Schiffer András ex-politikus és ügyvéd, már egy fokkal tájékozottabbnak mutatkozott a témában, fogalmazott meg értékes gondolatokat: azonban a „kinek állhatott az érdekében?” résznél átkapcsolt, és elkezdte fullba tolni a jól ismert Amerika-ellenes baloldali szövegeket.

Az, ami most történt sok mindenkinek érdeke lehet. Az izraeli szélsőségeseknek, a palesztin szélsőségeseknek, Iránnak, de azt gondolom nincsen ellenére az Amerikai Egyesült Államoknak” – mondta, majd bonyolult fejtegetésbe kezdett a geopolitikáról, BRICS-ről és Szaúd-Arábiáról.

Ennek a történésnek van egy olyan olvasata, hogy Izrael államot bent lehet tartani a karámban

– fogalmazta meg Schiffer. Jól értem? Ezek szerint Amerika örömtáncot jár, hogy a vele ellenséges Hamász vérfürdője biztosítja Izrael lojalitását a Nyugathoz? Ezt sikerült leszűrni az eseményekből? Mindezt úgy, hogy Gáza potenciálisan bekövetkező sátorvárossá alakulásával, épp a szemünk előtt dőlhet össze a Washington által építgetett új Közel-Kelet, amelynek alapját a Schiffer által is dicsért Ábrahám-egyezmények adták… Schifferrel ellentétben, minden komolyan vehető elemző egyetért abban, hogy Bidenék számára a lehető legrosszabbkor jött a Hamász támadása: elég csupán az Ukrajna támogatása és a költségvetés elfogadása körül kialakult kongresszusi vitákat megnézni, de említhetnénk még Kínát vagy a jövőre esedékes amerikai elnökválasztást is. Zavaros és követhetetlen, amiről Schiffer beszél? Szerintem is az, de még nincs vége.

Én szerintem egyértelműen érdekében állt a Netanjahunak, aki azért nagyon kínos dolgok előtt állt, és most per pillanat úgy néz ki, hogy ezek revideálva vannak egy ideig” – szólalt meg újra a Schiffer mellett helyet foglaló Konok.

Valószínűleg Konok úr egy párhuzamos valóságban létezik, ha nem sikerült felfognia, hogy Netanjahu számára a háború vége, minden bizonnyal a politikai pályafutásának is a végét fogja jelenteni. Bibi sajnos könnyen meglehet, hogy nem az érdemeivel (pedig van pár) fog bevonulni a történelemkönyvekbe, hanem úgy, mint Izrael azon miniszterelnöke, aki alatt a holokauszt óta legnagyobb csapást szenvedte el a zsidó nép.

Nem meglepő módon a műsor üde színfoltja Hont András publicista volt, aki mint mindig, most is értelmes érvekkel tette helyre az elhangzó bugyutaságokat.

A varsói gettófelkeléshez hasonlította az izraeliek megölését a BBC szakértője

Refaat Alareer szerint a Hamász vérengzése „jogos és erkölcsös volt”.

Végezetül érdemes még pár szót ejteni a magyar médiában több helyen is felbukkanó ukrán fegyverek ügyéről.

A már említett műsorban Schiffer, illetve később sokan mások is azt sugallták, sőt egyenesen állították, hogy a Hamász Ukrajnából származó nyugati fegyvereket használt a terrortámadás során.

Nagyon kedves az ukrán vezetéstől, hogy kiáll Izrael mellett, pláne, hogy a neki szállított és feketén eladott nyugati fegyverekkel mészárolják a terroristák a civileket…”

írta Ábrahám Róbert jobboldali médiaszemélyiség a Facebook-oldalán.

Hasonló véleményen volt a PestiSrácok szerzője, Jeszenszky Zsolt is, aki „A fű zöld, Izraelt Ukrajnából beszerzett amerikai fegyverekkel lövik” címmel jelentett meg cikket a napokban.

A gond mindezekkel csupán annyi, hogy eddig a pillanatig semmilyen bizonyíték nem került elő, amely alátámasztaná ezt. Öt napja tudósítok folyamatosan az izraeli történésekről, de az izraeli médiában még senki nem számolt be ukrán eredetű nyugati fegyverek használatáról a konfliktus során.

A Hamásznak (és az egyéb hivatalos és nem hivatalos palesztin terrorszervezeteknek) eddig is voltak ugyan rakétái, amikkel időnként lőtték Izraelt, de most több nagyságrendet ugrottak a fegyverek mennyiségében és minőségében. (A szervezettségről nem is beszélve.) Ezeket a modern fegyvereket valahonnan szerezték.

Gázában is van némi saját gyártás, Irán, Szíria és Szudán is rendszeresen szállít rakétákat, de a mostani támadáshoz használt arzenál jelentős része amerikai

– írta Jeszenszky.

Kézifegyverek esetében – bár erre sincs az ég világon semmilyen bizonyíték – még oké, lehetséges, hogy jutottak hozzá nyugati fegyverekhez a hamászosok. Hogy Ukrajnából vagy Afganisztánból, az most mindegy is. Na de rakétákhoz? Ezt remélem Jeszy úr nem gondolta komolyan, mert viccnek azért durva lenne.

Az nemigen valószínű, hogy besétáltak a Walmartba, és ott vették volna őket. Vagy hogy a Raytheont felhívta volna Jahja Szinva Hamász-vezér, hogy „Jó napot kívánok, ötezer rakéták szeretnék”. A Raytheon, a Lockheed-Martin és hasonló fegyvergyárak nagyjából bármilyen galádságra képesek, de a Hamászt nem mernék felfegyverezni” – tette hozzá a szerző.

Azért ez egy nagyon súlyos állítás, amit illene alátámasztani valami kézzelfogható bizonyítékkal vagy forrással.

Természetesen nem találunk a cikkben egy ilyet sem.

Érdekes módon, ha kicsit körbe nézünk a komolyan, valamint kevésbé komolyan vehető Izrael-szakértők között, a PestiSrácok szerzőjét leszámítva senki nem állít olyat, hogy amcsi rakéták záporoztak a zsidó államra.

És mintha az izraelieket sem értesítették volna róla, hogy amerikai rakétákkal lövik őket.

De lehet csak én maradtam le a nemzetközi botrányról, ami a terroristák kezére került nyugati rakéták miatt robbant ki…

Halk megjegyzés: a minap az orosz állami média, a Russia Today arabnyelvű csatornájának egyik műsorvezetője pont ezekről – az egyébként orosz dezinformációs gépezet által terjesztett – állításokról kérdezte az IDF szóvívőjét, Aviháj Adraee alezredest, amelyek szerint Ukrajna nyugati fegyvereket adott el titokban a Hamásznak. Hogy mi volt a szóvivő válasza?

„Nem kommentálok ilyen kitalációkat és hazugságokat”

– mondta.

És milyen igaza van.

Ami sok, az sok! — Dzsihád apologéták az ENSZ szolgálatában

A nemzetközi sóhivatal újfent bebizonyította, hogy tökéletesen alkalmatlan feladata ellátására. Vélemény.