Megtörtént a bejelentés: Európa nem finanszírozza tovább a palesztinokat

Az EU felfüggesztette a Palesztin Hatóság finanszírozását a Hamász hétvégi izraeli terrortámadása miatt.

Várhelyi Olivér, az EU bővítési biztosa bejelentette, hogy az Európai Bizottság teljes – összesen 691 millió eurós – fejlesztési portfólióját felülvizsgálja, és minden kifizetést azonnal felfüggeszt.

„A béke, a tolerancia és az együttélés alapjaival most foglalkozni kell. A gyűlöletkeltés, az erőszak és a terror dicsőítése túl sokak elméjét mérgezte meg”

– mondta a magyar biztos. „Cselekedetre van szükségünk”

Közben Németország és Ausztria szintén bejelentette a palesztin területeknek nyújtott segélyek felfüggesztését.

A Hamász Izrael elleni támadásra reagálva a német Szövetségi Fejlesztési Minisztérium felül akarja vizsgálni a palesztinoknak küldött segélyeket. Svenja Schulze német fejlesztési miniszter kifejtette:

„Ezek az Izrael elleni támadások szörnyű fordulópontot jelentenek. Ezért megvizsgáljuk a palesztin területek iránti teljes elkötelezettségünket”

– mondta.

„A teljes szolidaritásunk Izraelé. Az ország most megvitatja, hogyan lehet a régiót a legjobban kiszolgálni fejlesztési projektekkel. Nemzetközi partnerekkel is egyeztetünk. A korábbi kötelezettségvállalások például a vízellátásra vagy az egészségügyi rendszerre körülbelül 250 millió eurót tettek volna ki. Hasonló összegű forrás jutna az ENSZ palesztinai menekültsegélyére is” – tette hozzá.

Az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) és az FDP már korábban is felszólítottak a kifizetések befejezésére vagy legalábbis felülvizsgálatára. Alexander Dobrindt, a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) regionális vezetője is a palesztinoknak nyújtott német segélyek beszüntetésére szólított fel:

„Azonnal véget kell vetni az Izrael elleni szörnyű terrornak” – mondta a dpa hírügynökségnak Dobrindt. hangsúlyozta:

„Szilárdan kitartunk Izrael mellett ebben a nehéz órában is.”

A Német-Izraeli Társaság felszólította a szövetségi kormányt, hogy kössön egyértelmű feltételeket a palesztinoknak történő kifizetésekhez.

„A német adópénzt nem szabad terrorizmus és antiszemitizmus finanszírozására fordítani”

– mondta Volker Beck, a Német-Izraeli Társaság (DIG) elnöke, aki azonban nem a kifizetések leállítását, hanem a feltételek és ellenőrzések szigorítását szorgalmazta. „Ehhez világos döntésekre van szükség a költségvetési bizottságtól és a Bundestagtól a 2024-es szövetségi költségvetés során.”

Barbár háború Izrael ellen ­– hogyan történhetett ez meg?

Totális háború zajlik Izrael ellen, amelyen mindenütt ott vannak a Hamászt fizető, népirtó Iránnak az ujjlenyomatai. Vélemény.