A holokauszt óta először nőtt a lengyelországi zsidók száma

Magyarországgal ellentétben egyre több lengyel vállalja fel a zsidóságát.

2011 óta megduplázódott a lengyelországi zsidók száma, főként azért, mert egyre több lengyel hajlandó zsidónak vallani magát.

A lengyel statisztikai hivatal által közzétett „nemzeti népszámlálás” szerint jelenleg több mint 17 000 ember vallja magát zsidónak Lengyelországban, ami drámai növekedést jelent a korábbi adatokhoz képest.

A holokauszt után sok Lengyelországban maradt zsidó rejtegette zsidó identitását, mert attól féltek, hogy lengyel szomszédaik zaklatják, bántják, sőt meg is gyilkolják őket. Egy 2011-ben végzett hasonló népszámlálás szerint csak mintegy 7500 ember vallotta magát zsidónak, akiknek 78%-a a zsidóságát második identitásként határozta meg, általában a lengyel után.

Ezzel szemben a mostani vizsgálatban a magukat zsidóként meghatározók mintegy fele a zsidó identitását jelölte meg a legfontosabbnak.

Összességében az elmúlt évtizedben több mint 220%-kal nőtt azok száma, akik zsidóként határozzák meg magukat.

Sokan úgy vélik, hogy a lengyelországi zsidók valós száma még ennél is magasabb. Az utóbbi években egyre nő azoknak a lengyeleknek a száma, akik felfedezték zsidó gyökereiket. Különböző becslések szerint a helyi zsidó közösség forrásai szerint mintegy 50 000, de lehet, hogy még ennél is több lengyel zsidó van.

Dr. Jacob Livne, Izrael lengyelországi nagykövete a közösség számára rendezett fogadáson azt mondta, hogy sokkal több lengyelországi zsidó hajlandó az örökségéről nyilatkozni, és ez nagyon pozitív fejlemény.

„Örülök, hogy egyre többen nem félnek többé nyíltan beszélni arról, hogy zsidók. Az Izrael és Lengyelország közötti kapcsolatok erősödése az elmúlt hónapokban segít megerősíteni az Izrael Állam és a zsidó közösség közötti kapcsolatot, és megőrizni a zsidó örökséget Lengyelországban”

– mondta.

„Az Örökkévaló nem mindig védte meg a zsidókat Európában és Ukrajnában”

Keményen kiosztották Netanjahut a saját szövetségesei, miután a miniszterelnök figyelmeztette az Umanba zarándokló izraelieket.

A lengyelországi zsidók számának drámai növekedése mellett a zsidó közösségben sokan aggodalmukat fejezték ki a jövővel kapcsolatban. Még ebben a hónapban parlamenti választásokat tartanak, amelyen indul a „Konföderáció” nevű párt is, amely szélsőjobboldali és antiszemita frakciókat foglal magában. Ez a párt lehet választások után a mérleg nyelve, ezért a zsidó közösség attól tart, hogy ez az antiszemitizmus újabb hullámát hozhatja magával.

Az izraeli nagykövetség a zsidó identitás fontosságát hangsúlyozva idén először állítottak fel egy szukkát a varsói izraeli nagykövetség udvarán.

A lengyelországi adatok külön érdekesek, ha összehasonlítjuk őket a 2022. évi magyarországi népszámláláson, a KSH által ismertetett adatokkal.

A KSH legfrissebb adatai szerint csupán 7600 fő vallotta magát zsidónak, ami alapján úgy tűnik, hogy a magyarországi zsidók továbbra is rejtegetik identitásukat.

A Kibic ennek alátámasztására idézte Kovács András szociológus 2017-ben megjelent tanulmányát, ami becsült adatokat tartalmaz a magyarországi zsidók számáról. Ez a tanulmány az anyai ágon zsidókat 58 ezer és 110 ezer fő közé becsüli, a csak apai ágon zsidókét ezekhez a számokhoz hozzáadva 73 ezer és 138 ezer fő közé, a legalább egy zsidó nagyszülővel rendelkezőkkel együtt 160 ezerre teszi a zsidó származású honfitársaink számát Magyarországon.

A KSH által közölt 7600-as szám így csupán 5-8 százaléka a becsült zsidó lakosságnak.

A rejtőzködés oka vélhetően az antiszemitizmustól, a listázástól való történelmű gyökerű félelem.

Köves Slomó: Ezért az ügyért érdemes kiverni a biztosítékot

Óriási jelentősége lesz annak, ha Magyarország az első EU-s országként költöztetheti nagykövetségét Jeruzsálembe – nyilatkozta az Indexnek az EMIH vezető rabbija.