Hellenisztikus kori luxusprostituált sírjára bukkantak Izraelben

Izraeli régészek egy ókori görög kurtizán temetkezési barlangját tárták fel, amely korábban soha nem látott leleteket tartalmazott.

„Az egész világon először találtuk meg egy hetéra sírját” – jelentette ki Dr. Guy Stiebel, a Tel Avivi Egyetem munkatársa.

Az ókori hetérák olyan kurtizánok voltak, akik a hellenisztikus világ vezető személyiségeit kísérték. A most talált sír az I. e. 4. század végére és a 3. század elejére datálható.

„A legizgatóbb kérdés, amely ebből a felfedezésből adódott, az volt – mit keres egy görög nő sírja a Jeruzsálembe vezető országúton, távol minden korabeli lelőhelytől vagy településtől”

– tette hozzá Dr. Stiebel.

A fiatal nő elhamvasztott maradványait egy ritka, tökéletes állapotban fennmaradt tükör mellett fedezték fel, amelyről azt állítják, hogy szintén „a hellenisztikus kori hamvasztás legkorábbi bizonyítéka Izraelben”.

A közös vizsgálatot Dr. Stiebel és Liat Oz, az Izraeli Régészeti Hatóság munkatársa vezette. A kutatók szerint a ritkaságszámba menő tükör azt jelzi, hogy a nő egy magas rangú hellenisztikus katonai vagy kormányzati tisztviselő kísérője volt, egy Izrael földjén tett hadjárat során.

„Ez csak a második ilyen típusú tükör, amelyet eddig Izraelben fedeztek fel, és összesen csak 63 ilyen típusú tükör ismert szerte a hellenisztikus világban” – tette hozzá Oz.

„A tükör annyira jó minőségű, hogy kiváló állapotban fennmaradt, és olyan, mintha tegnap készült volna”.

A kutatók jelezték, hogy a tükröket akkoriban általában idealizált női alakokat és görög istennő-alakokat, különösen Aphroditét ábrázoló vésetekkel vagy domborművekkel díszítették.

„A megtalálthoz hasonló bronztükrök drága luxuscikknek számítottak, és kétféleképpen kerülhettek a görög nők birtokába: az esküvő előtti hozomány részeként, vagy a férfiak által a hetéráknak adott ajándékként” – magyarázták a kutatók.

Kétezer évvel az IDF előtt – az ókor rettegett zsidó harcosai

Martin Hengel történész egyenesen a késő középkori Európa svájci zsoldosaihoz (a kor elitkatonáihoz) hasonlítja az ókori Közel-Kelet zsidó harcosait.