Reagált a polgármester a soproni neonáci találkozó hírére

Tegnapi hír, hogy a Der Standard német lap szerint osztrák, ukránpárti, neonáci csoportok találkozót szerveznek Sopronba. A város polgármesterének reakcióját a Mandiner közölte.

A hír szerint az osztrák neonácik bővítik nemzetközi kapcsolataikat, és ennek keretében rendezik meg október 6. és 8. között a Gerd Honsik – Európai Kongresszust, amire több szélsőjobboldali szervezet is jelezte részvételi szándékát. A náci találkozót elvileg októberre szervezik.

A keddi közleményben a polgármester, Farkas Ciprián azt írta: „Városunk az osztrák sajtóból értesült arról, miszerint Sopronban szerveznék meg német és osztrák neonáci csoportosulások az 1. Gerd Honsik Európa Kongresszust”.

Közleményében azt állítja, a rendőrséghez és az önkormányzathoz sem érkezett engedélykérés vagy bejelentés az esemény megrendezéséről, és a tervezett helyszínről sem tudnak a helyi hatóságok.

Hozzátette: „Sopron polgármestereként a lehető leghatározottabb módon

elutasítok minden olyan politikai megmozdulást, legyen az szélsőbaloldali vagy szélsőjobboldali, amely félelmet kelt a soproniak körében.

Ahogyan Magyarországon, úgy Sopronban is zéró tolerancia van az antiszemitizmus minden formájával szemben” – közölte Farkas Ciprián.

A kongresszus névadóját, Gerd Honsikot egyébként Ausztria egyik legismertebb holokauszttagadójaként tartják számon, írja a Kisalföldre hivatkozva a Mandiner. A szélsőséges nézeteket valló író 2016-ban Sopronba költözött, a Lehár Ferenc utcában vett házat, majd 2018-ban, 77 éves korában ott is halt meg, emlékeztetnek.

Iskolai mészárlásra készült egy Hitler-rajongó magyar fiatal

A 16 éves fiú halállistát is készített az iskolai mészárláshoz.