Nincs megállás: újabb ország költözteti Jeruzsálembe a nagykövetségét

A Kongói Demokratikus Köztársaság is Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtök este New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésének keretein belül találkozott Félix Tshisekedi, a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) elnökével.

A két vezető megállapodott abban, hogy Izrael nagykövetséget nyit Kinshasában, míg a KDK Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi át izraeli nagykövetségét.

„Nagyon gyümölcsöző megbeszélést folytattunk a KDK elnökével, és megállapodtunk abban, hogy Izrael nagykövetséget nyit Kinshasában, a KDK pedig Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi át nagykövetségét”

– mondta Benjamin Netanjahu a kongói elnökkel közös nyilatkozatában.

„Megerősíthetem, hogy kiváló megbeszéléseket folytattunk az izraeli miniszterelnökkel, amelyek középpontjában kiváló kapcsolataink és azok megerősítésének lehetőségei álltak. Arról is tárgyaltunk, hogy hogyan lehetne a két országot közelebb hozni egymáshoz a biztonság és a kibervédelem területén több beruházási projekt kidolgozása révén” – csatlakozott Netanjahuhoz Félix Tshisekedi.

„Isten áldja meg az Izrael és a Kongói Demokratikus Köztársaság közötti kapcsolatokat”

– zárta beszédét.

A két vezető a két ország közötti együttműködés megerősítéséről is tárgyalt, különösen a mezőgazdaság, a kereskedelem, a védelem és a kiberbiztonság területén.

Mostani döntésével Kongó csatlakozik az Egyesült Államok, Koszovó, Guatemala, Honduras és Pápua Új-Guinea már az izraeli fővárosban található követségeihez.

A tervek szerint a Fidzsi-szigetek szintén nagykövetséget nyit Jeruzsálemben, illetve Magyarországgal kapcsolatban is elhangzottak ilyen mondatok.

Az izraeli külügyminiszter szerint Jeruzsálembe költözhet a magyar nagykövetség

Eli Cohen Budapesten járva beszélt arról, hogy „Magyarország lehet az első európai uniós ország, amelyik nagykövetségét Jeruzsálembe költözteti”.