Régészek ősi kőfaragó műhelyt tártak fel Jeruzsálem mellett

Izraeli régészek egy kőből készült használati tárgyak készítésére szolgáló ősi műhelyt fedeztek fel Jeruzsálem külterületén – jelentette be hétfőn az izraeli régészeti hatóság.

A műhelyt, amely a szakértők szerint a Második Templom idejéből (i. e. 516 – i. sz. 70) származik, az izraeli fővárostól északra fekvő Geva Binjámin és Kfár Hizma közötti 437-es út mentén fedezték fel.

„A polgári közigazgatás régészeti munkatársa által irányított ásatás során nemcsak szerszámok maradványait tárták fel, hanem egy egész termelési központ maradványait, amely több kőbányát is magában foglalt”

– mondta a helyi médiának a polgári közigazgatás szóvivője.

„A második Szentély idején szokás volt kőből készült használati tárgyakat használni” – tette hozzá a szóvivő.

„Szinte minden lelőhelyen találtak és találnak kőből készült használati tárgyakat, különböző formákban – csészék, tálak, tálcák és különféle más, aprólékosan megformált és megtervezett használati tárgyakat.”

Benny Har-Even, a polgári közigazgatás régészeti osztályának vezető munkatársa elmondta, hogy a hatóság „továbbra is éjjel-nappal azon dolgozik, hogy megőrizze a Júdeában és Szamáriában található régészeti lelőhelyeket és leleteket, amelyek a régió kincseinek és kultúrájának részét képezik”.

Izraeli régészek mintegy 30 évvel ezelőtt Hizma közelében egy hasonló műhelyt tártak fel, ami arra utal, hogy a terület egykor a kőszerszámok bányászatának, gyártásának és forgalmazásának fontos központja volt, amely az ókori zsidó Jeruzsálemet és környékét szolgálta ki.

„Kétezer évvel később kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy folytathatjuk itt őseink munkáját, és kiszélesíthetjük az utat a Binjámin közösségekből Jeruzsálembe”

– nyilatkozta a Binjámin Regionális Tanács, amelynek fennhatósága alá tartozik Dél-Szamária nagy része.

Római kori leletek kerültek elő Izrael partjainál

Egy elsüllyedt római hajó rakományát találták meg az izraeli régészek.