Az UNESCO szerint Jerikó a palesztinai (!) világörökség része

Izrael elítélte az UNESCO-t, miután a nemzetközi szervezet megszavazta, hogy a Jerikó városának közelében található ősi romokat a „palesztinai világörökség részeként” ismerjék el.

Jerikó, a világ egyik legrégebbi, folyamatosan lakott városa Júdea-Szamária (Ciszjordánia) egy olyan területén található, amely jelenleg teljes mértékben a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt áll.

Az izraeli külügyminisztérium szerint az UNESCO lépése „újabb jele annak, hogy a palesztinok cinikusan használják fel az UNESCO-t és átpolitizálják a szervezetet”.

A szavazásra egyébként akkor került sor, amikor egy izraeli küldöttség részt vett az ENSZ Világörökségi Bizottságának ülésén, ami az izraeli tisztviselők első hivatalos útja volt Szaúd-Arábiában.

Eugene Kontorovich professzor, a jeruzsálemi székhelyű Kohelet Policy Forum nemzetközi jogi igazgatója szerint az UNESCO lépése

„eltörli a zsidókat az ősi Jerikó történetéből, pont akkor, amikor a zsidók világszerte a ros hásána, az év egyik legszentebb napjának ünneplésével voltak elfoglalva”.

„Az UNESCO szemet hunyt a Palesztin Hatóság által a térségben a második templom korabeli régiségek körében elkövetett folyamatos pusztítása felett is” – tette hozzá az akadémikus.

„Az Egyesült Államok kilépett a szervezetből annak krónikus antiszemitizmusa miatt, és csak néhány hónapja csatlakozott újra, ami nyilvánvalóan hiba volt”.

Dan Illouz, a Likud parlamenti képviselője a hónap elején levelet küldött Audrey Azoulaynak, az UNESCO főigazgatójának, amelyben arra kérte, hogy akadályozza meg ezt a szavazást.

„A Palesztin Hatóság szisztematikusan azon dolgozik, hogy eltörölje a zsidó nép minden kötődését Izrael földjéhez”

– írta Illouz.

„Egy olyan döntés, amely Jerikót „Palesztinához” sorolja, az UNESCO durva beavatkozását jelentené egy olyan konfliktusba, amely nem tartozik rá” – tette hozzá.

„Jerikó mindenekelőtt egy bibliai jelentőségű város. Ennek a ténynek az elhomályosítása sértés a zsidók és keresztények millióival szemben szerte a világon. Kötelességünk, hogy véget vessünk a Palesztin Hatóság felforgatásának, és ragaszkodjunk a földünkhöz való jogunkhoz”.

A Palesztin Hatóság, amely 2012-ben kapott megfigyelő státuszt az ENSZ-ben, üdvözölte a szavazást, Mahmúd Abbász vezetője kijelentette, hogy a döntés „a palesztin nép hitelességéről és történelméről tanúskodik”. Hozzátette:

„A Palesztin Állam elkötelezett amellett, hogy megőrizze ezt az egyedülálló helyszínt az emberiség javára”.

Rejtélyes csatornarendszert találtak Jeruzsálemben

Ilyen építményeket Izraelben korábban sehol sem találtak.