Nem mondott igazat a Vatikán: a pápa már korábban tudott a holokausztról

Egy most napvilágra került, 1942. december 14-én kelt levél bizonyítja, hogy Piusz pápa tudott a zsidókat és lengyeleket megsemmisítő táborokról.

A második világháború idején pápaként szolgáló XII. Piusz pápa és egy német jezsuita között nemrég felfedezett levelezésből kiderült, hogy a pápa tudott a nácik által a holokauszt idején elkövetett atrocitásokról – derül ki a Corriere Della Sera olasz hírlap e hét elején megjelent cikkéből.

A levél megerősítette, hogy Piusz értesült arról, hogy a holokauszt idején Lengyelországban naponta 6000 zsidót és lengyelt gázosítottak el.

Ez azt jelenti, hogy a Szentszék érvelése, miszerint nem tudta ellenőrizni az atrocitásokról szóló hivatalos jelentéseket, hogy elítélje azokat, egyszerűen nem igaz.

Piuszra egyesek úgy tekintenek, mint a zsidó áldozatok csendes szövetségesére, aki finom intézkedéseket tett a megmentésük érdekében, míg mások úgy tekintenek rá, mint valakire, aki hallgatásával lehetővé tette a holokausztot.

A Corriere cikke idézte az egykori pápa 1942. december 24-én tartott beszédét. Piusz akkor kijelentette, hogy „emberek százezrei, akiket önhibájukon kívül, néha csak nemzetiségi vagy származási okokból a halál vagy a fokozatos romlás sorsára ítéltek”.

Azonban, mint a cikk rámutat, a pápa nem tett közvetlen említést a zsidókról, vagy a nácikról, és nem pontosította az említett atrocitásokat.

Az 1942. december 14-én kelt levelet egyébként egy német jezsuita pap küldte Piusz titkárának.

A levél információkkal szolgált a lengyelországi Belzec koncentrációs táborban működő krematóriumokról.

A levél átiratát a Vatikáni Apostoli Levéltár kutatója és levéltárosa, Giovanni Coco szeptember 18-án megjelenő, Piuszról szóló könyvében lehet majd megtekinteni.

Zsidók ezreinek életét mentette meg a katolikus egyház Rómában

Egy levéltárban talált dokumentumra hivatkozva tették közzé új eredményeiket a kutatók.