Dokumentumfilm készül Zukor Adolfról és Fried Vilmosról

Fox vs. Zukor – Egy hollywoodi történet címmel egész estés dokumentumfilm készül a két magyar származású filmmogul, a Paramount stúdiót alapító Zukor Adolf és a 20th Century Foxot alapító William Foxról, azaz Fried Vilmosról (akiről a nevét is kapta a stúdió). A projekt kettejük életén és vetélkedésének történetén keresztül mesél Hollywoodról, és mindezt gazdag alapanyagra építve teszi – adta hírül a deszkavizio.hu.

A cikk szerint Kollarik Tamás és Takó Sándor évek óta dolgoznak azon, hogy felkutassák, összegyűjtsék, hazahozzák és gondozzák a hollywoodi magyarok szellemi hagyatékát, ami a Magyarok Hollywoodban címmel futó könyvsorozatukban manifesztálódott. Ennek keretében került sor Zukor Adolf és Fried Vilmos életrajzaira is, a két szakember pedig 2018 óta készíti elő az egész estés dokumentumfilmjüket, amely egy rendkívül fontos időszakról mesél. Kollarik ekképpen nyilatkozott róla:

„Noha Hollywood megszületésében több kelet-közép-európai, az Egyesült Államokba kivándorolt feltörekvő producernek is nagy szerepe volt, említhetnénk sok a mozivászonról ismert nevet: a Warner testvérek, Carl Laemmle, Samuel Goldwyn, Marcus Loew vagy Louis B. Mayer, de vitathatatlan, hogy a mai értelemben vett Hollywood nem létezhetne a két magyar származású alapító, Zukor Adolf és William Fox nélkül. Ők ugyanis az amerikai nagyjátékfilm, a sztárrendszer, és a stúdiórendszer megalapozói, valamint a két ikonikus filmstúdió, a Paramount Pictures és a 20th Century Fox megalapítói.

Filmünk bemutatja Zukor és Fox, a két magyar, zsidó és közép-európai gyökerű self-made man fantasztikus élettörténetét, miközben megelevenedik benne a történelem.”

A készítők szerint a projektet olyan kiemelt partnerek segítik, mint az Oscar-díjas Kevin MacDonald (Egy nap szeptemberben, Whitney), a BAFTA-díjas Andrew MacDonald (Trainspotting, Ex Machina), az ötszörös Emmy-díjas Csupó Gábor (Híd Terabithia földjére, Pappa Pia), valamint a rendezőtársnak felkért Tősér Ádám (Blokád). A Fox vs. Zukor – Egy hollywoodi történet gyártását 412,65 millió forinttal támogatta a Nemzeti Filmintézet, a forgatás Zukor Adolf születésének 150. évfordulóján.

A dokumentumfilmet a tervek szerint 2025 elején láthatja majd a közönség.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

150 éve született Zukor Adolf, a hollywoodi filmgyártás magyar csillaga

A falusi zsidó családba született Zukor nyelvtudás nélkül, 25 dollárral a zsebében vándorolt ki Amerikába.