„Házasság nélkül egyénként és társadalomként is csődöt mondunk”

A kanadai gondolkodó a Budapesti Demográfiai Csúcson arról beszélt, az apa, anya és gyermekeik kapcsolata teljesíti ki az emberi életet – adta hírül a Mandiner.

A mentális egészség és a család témaköre szorosan összefügg, mutatott rá az V. Budapesti Demográfiai Csúcs első előadója, Jordan B. Peterson. A kanadai politológus és klinikai pszichológus arról beszélt, a klasszikus liberális hagyomány és a felvilágosodás rombolta ezt a kapcsolatot, a mentális egészségre ma valamiféle belső, szubjektív jelenségként tekintünk, holott ez a meglátás alapvetően téves. Az identitás nyugati koncepciója hasonlóképpen téves.

Identitásunk mint olyan, nem merül ki csupán abban, hogy egyénként létezünk, ennek éppen ellenkezője az igazság, mutatott rá, állítását pedig klinikai pszichológusként is alátámasztotta.

Mint mondta, nem lehet jó állapotban a mentális egészségünk, nem lehetünk boldogok, ha házastársunk, gyermekünk, vagy szüleink betegek.

Az ember lényegileg szociális lény, amelyet tekintetbe kell lennünk, hangsúlyozta Peterson. A kanadai gondolkodó szerint a házasságban, a családban sem működik az önkényes szubjektív identitásmeghatározás, nem definiálhatjuk magunkat újra és újra.

Budapesti előadásában Peterson kiemelte, ha nincsenek céljaink, nincsenek magasabb értékek és akkor nincsen remény sem.

Ezeket az értékeket a társadalmi-emberi kapcsolatainkban találjuk meg, hangsúlyozta, hozzáfűzve: mindannyiunknak szüksége van egy társra, aki mellett szilárdan állhatunk.

Egy monogám, gyermekközpontú és hosszútávon fenntartható házasságban élhetjük ezt meg a legjobban, ez a legideálisabb struktúra, mondta.

Rámutatott: a leggyengébb pillanatainkban nem vagyunk jó emberek, ezért is van szükségünk olyan emberekre, akik mellettünk állnak és emlékeztetnek minket arra, kik is vagyunk igazán, segítenek fegyelmezni magunkat, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkról. Ezért szeretetkapcsolatokra van szükségünk, így pedig nem sodródhatunk stabilitásunkat és társadalmi stuktúráinkat romboló helyzetekbe, állapotba.

„A szülők egy kislányt engednek el az iskolába, de ott fiúként kezelik”

Joanna Williams, brit akadémikus és író a Neokohnnak beszélt arról miért lett olyan nagy divat megsértődni, és miért felejtette el a brit és amerikai baloldal az átlagembert.

Hosszútávú emberi szövetségre van szükségünk,

mutatott rá a pszichológus. Transzcendens elkötelezettségre van szükségünk, ez pedig a házasság intézménye, tette hozzá. Hangsúlyozta a nukleáris család, az apa (férfi), az anya (nő) és gyermekeik kapcsolatának jelentőségét. Mint mondta, emberi érettségünk is gyermekeink születésével teljesedik ki csak igazán.

Arra kérte hallgatóságát, védelmezzék a gyermekeket mindenek előtt, mert – mint fogalmazott – ez transzcendens kötelezettség is. Ha mi magunk vagyunk életünk középpontja, az egy éretlen személyiségre utal. A legalapvetőbb felelősségünk gyermekeink irányában keletkeznek, hangsúlyozta.

Kifejtette: persze vannak különböző társadalmi konstellációk, törekednünk kell a férfi és nő házasságán alapuló ideál fenntartására.

Bár nem vagyunk tökéletesek, ez nem elég ok arra, hogy feláldozzuk az ideált, ahogy a tolerancia sem elegendő érv erre.

Peterson kárhoztatta a nyugati kultúrát, ami még abban sem tud megegyezni, mit jelent az, hogy „nő”. Ezzel egyidejűleg kritizálta a lelkiismeret kiiktatására tett erőfeszítéseket is, ennek hangadói nagy mértékben rombolják társadalmainkat, mondta. Az egyénnek bátran fel kell vállalnia a felelősséget, hogy élje sérülékeny életét, fűzte hozzá, mert ha másként teszünk, figyelmeztetett, társadalmaink összeomlanak.

Jordan B. Peterson a demográfiai csúcson tartott beszédében az önfeláldozás vállalására bátorított, példaként állítva hallgatósága elé az anya önfeláldozását, amelyet gyermekeiért hoz, amely túlmutat önmagán és a gyermekekre irányul. Arra figyelmeztetett,

a konzervatívok feladata ma az, hogy a felelősségre, önfeláldozásra figyelmeztessék a fiatalokat.

„Mi konzervatívok mondjuk el mindezt a gyermekeinknek: a maximális felelősség és a hosszútávú monogám kapcsolat felvállalása a dolgunk!” Mindennek alternatívája pokoli: olyan társadalom, amely szétesik, jövőkép nélküli és Isten nélküli – figyelmeztetett.

A remény az egyén, a család és a társadalom sarokköve, hangsúlyozta előadása végén.

Kenneth Abramowitz: Minden generációnak meg kell vívnia a saját háborúját

„Nem szeretném, ha a gyerekeket elkeserítené az a sok rossz hír, amit az újságokban vagy az interneten látnak” – mondta Abramowitz Jeruzsálemben.