Oroszországban vannak, akik betiltanák az új Golda Meir filmet

Az „Oroszország tisztjei” nevű orosz veteránokat képviselő szervezet megkereste Igor Krasznovot, Oroszország főügyészét, azt állítva, hogy történelmi pontatlanságokat tartalmaz Guy Nattiv izraeli rendező filmje, amely a Helen Mirren által alakított egykori izraeli miniszterelnök történetét meséli el.

A film oroszországi bemutatójára néhány nappal ezelőtt került sor Moszkvában egy zsidó filmfesztivál keretében, és három napja mutatták be az orosz mozikban.

Az orosz szervezet dühös amiatt, ahogyan a film az egykori Szovjetuniót ábrázolja, de nem tetszik neki az sem, hogy a Kijevben született Golda Meir Ukrajnára, mint országra hivatkozik a filmben. Állításuk szerint Ukrajna soha nem volt szuverén nemzet, csupán Nagy-Oroszország egyik területe.

Azt állítják továbbá, sok orosz állampolgárnak feltűnt, hogy a film milyen sokféleképpen rágalmazza Oroszországot.

Véleményük szerint a film készítői megpróbálnak szakadást okozni az orosz társadalomban és feszültséget szítani az oroszok és a zsidók között.

„Tekintettel a nehéz külpolitikai helyzetre és a folyamatban lévő különleges katonai műveletre, amelyben egyébként orosz és zsidó nemzetiségű, valamint sok más nemzetiségű katona és önkéntes egyaránt vállvetve teljesít szolgálatot és harci feladatokat, ezek a kísérletek különösen cinikusnak tűnnek, és ellentmondanak a hagyományos orosz szellemi értékek megőrzésének és megerősítésének feladatainak, beleértve az Orosz Föderáció nemzetbiztonsági stratégiájában meghatározottakat is” – írták.

„A film számos támadást tartalmaz a Szovjetunió ellen, amely állítólag az arab államok segítségével indított háborút Izrael ellen. Ez figyelmen kívül hagyja azt a történelmi tényt, hogy a Szovjetunió volt az, amely megerősítette Izrael államalapítását, és a Szovjetunió és Izrael közötti diplomáciai kapcsolatok csak az 1967-es izraeli agresszió után szakadtak meg, amikor Tel-Aviv hirtelen megtámadta szomszédait, megsértve a nemzetközi jog minden normáját” – folytatódott a közlemény.

A szervezet szerint a film „történelmi torzításokat is tartalmaz.”

„Például az egyik cselekményben a hősnő, G. Meir (született 1898-ban) H. Kissingernek elmesél egy történetet kora gyermekkorából, amelyet állítólag Ukrajnában töltött, és a ‘kozákok’ néhány atrocitásáról, holott mindenki tudja, hogy akkoriban nem létezett Ukrajna, és azt valójában a bolsevikok hozták létre az 1917-es forradalom után” – írták.

Golda Meirről és ukrán antiszemitákról neveznek el közterületeket Ukrajnában

A világ igazai mellett a kijevi születésű Golda Meir, egykori izraeli miniszterelnök is utcát kap, ám a listán szerepelnek a nácikkal szövetkező ukrán nacionalista vezetők is.

A szervezet megjegyezte azt is, hogy az Egyesült Királyságban nem lehet orosz filmeket vetíteni, ezért nem szabadna engedélyezni, hogy brit filmeket mutassanak be Oroszországban.

„Kérjük, hogy adjon megbízást a Golda című játékfilm ellenőrzésére, hogy az megfelel-e a hatályos orosz jogszabályoknak, és adjon jogi értékelést, hogy a film megfelel-e a hagyományos orosz szellemi értékek megőrzésével és megerősítésével, valamint az orosz társadalomban a harmonikus etnikumok közötti harmónia fenntartásával kapcsolatos előírásoknak” – üzente a szervezet a főügyésznek.

Hasonló felhívást küldtek Olga Ljubimova orosz kulturális miniszternek is.

Az ügy azért is kínos, mivel Izrael és Oroszország nemrég írt alá együttműködési megállapodást a filmművészet területén. Az ukrajnai háborút hevesen ellenző izraeliek úgy látják, hogy ez a megállapodás legitimálja az orosz agressziót.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő erre úgy reagált, hogy „ez a leghülyébb dolog, amit valaha látott.”

„Nagy árat fizetünk, miközben semmit sem kapunk cserébe. Az időzítés is katasztrofális, tekintve, hogy Putyin legutóbbi, antiszemitizmussal tarkított beszéde után 20 ukrán állampolgár halt meg egy orosz támadásban alig néhány nappal később” – mondta.

„Ráadásul pont a tervezett Netanjahu-Zelenszkij beszélgetés előtt történt, és néhány nappal az évente megrendezésre kerülő Umanba tartó zsidó zarándoklat előtt.

Ez nem politika. Ez figyelmetlenség”

– mondta a tisztviselő.

Izrael és Oroszország megállapodást írt alá Moszkvában

Az orosz közlemény szerint a megállapodásról szóló tárgyalások csaknem 15 évig tartottak.