Titkos részletek láttak napvilágot a Jom Kippur-i háborúról

Egy új könyv eddig nem ismert információkat közöl a Moszad háború előtti és alatti tevékenységéről.

A Moszad csütörtökön nyilvánosságra hozott egy fotót, amelyen Ashraf Marwan, más néven az Angyal, az ügynökségnek a Jom Kippur-i háborút megelőzően dolgozó hírszerzési forrás látható, amint a kapcsolattartójával – Doobival – találkozik. A képet a „Mikor szabad lesz beszélni” című új könyv bemutatójának részeként hozták nyilvánosságra, amely az ügynökség háború előtti és alatti történetét tárja fel.

Marwan az 1973-as háború kitörése előtti éjszakán figyelmeztette Zvi Zamir volt Moszad-igazgatót az egyiptomi és a szíriai hadsereg közelgő közös támadására.

Marwan Gamal Abdel Nasszer egykori egyiptomi elnök veje és utódjának, Anvar Szadatnak egyik legközelebbi tanácsadója volt. A 60-as években vette feleségül Nasszer harmadik lányát, és ezzel bekerült az elnök legközelebbi körébe.

Két nappal a háború előtt, az éjszaka közepén Ashraf Marwan összekötője üzenetet kapott, amelyben az állt, hogy a forrás azonnal találkozni kíván vele, „hogy átadjon neki egy nagyon fontos értesítést”. Néhány órán belül maga a Moszad igazgatója találkozott a forrással. A találkozó következtetése az volt, hogy 99%-os bizonyossággal áll fenn a háború kitörése. A találkozó október 5-én 23:45-kor kezdődött és hajnali 2:00-kor ért véget.

Marwan elárulta, hogy az egyiptomiak azt tervezik, hogy a Szuezi-csatornán átkelnek az Izrael által ellenőrzött Sínai-félszigetre: „A terv az, hogy tüzérséggel és légierővel megsértik a tűzszünetet, és utána átkelnek a csatornán. Az átkelés öt vagy hat híd segítségével történik majd. A szándék egy 10 kilométernél nem mélyebb terület elfoglalása. Nem áll szándékunkban elfoglalni az előőrsöket. A szíriaiak a legjobb tudásuk szerint fogják elfoglalni a Golánt”.

Hogyan nyerte meg Izrael a levegőben a Jom Kippur-i háborút?

A levegőben az izraeli légierő végig dominánsnak bizonyult arab ellenfeleivel szemben, az izraeli pilóták megduplázták ölési arányukat a hatnapos háborúban nyújtott teljesítményükhöz képest.

Marwan a várható egyiptomi és szíriai légicsapásokról is beszámolt. „Az egyiptomi légierő a Sínai-félszigeten fog célpontokat támadni. Nem fognak mélyen Izraelben támadni. A szíriai légierő három katonai támaszpontot fog támadni, az egyik a Ramat David (légibázis, Haifa közelében). Korábban két további bázisról is tájékoztatást adtam. Szu-20-as és MiG-21-es típusú repülőgépek fognak részt venni a támadásban. Megpróbálják majd eltalálni a kifutópályákat”.

Marwan kétszer is figyelmeztetett a háború közeledtére, 1972 végén és 1973 áprilisában, de a háború nem tört ki. Második figyelmeztetése miatt az IDF készenlétet hirdetett és tartalékos csapatokat hívott be.

Körülbelül fél órával a megbeszélés után Zamir rövid jelentést küldött az izraeli tisztviselőknek, amelyben arról számolt be, hogy az egyiptomiak másnap támadásra készülnek. A Jom Kippur-i háború másnap valóban kitört, két órával az „Angyal” által becsült időpont előtt. Az információ megkönnyítette az IDF felkészülését a támadás kivédésére, amely kulcsfontosságúnak tekinthető a háború tekintetében.

Ezen információn kívül a Moszad csütörtökön nyilvánosságra hozta az „Arany-jelentést” is, amelyet október 12-én, hat nappal a háború kitörése után kaptak meg.

1973. október 12-én, amikor az IDF helyzete a déli fronton nagyon rossz volt, a védelmi vezetés heves vitát folytatott a Szuezi-csatornán való átkelés tervéről. A megbeszélés során Zamir Moszad igazgató egy „aranyjelentést” kapott, amely szerint az egyiptomiak október 14-én szándékoznak átkelni a csatornán.

A jelentés fényében a tervet megváltoztatták, és a csatorna átkelése helyett úgy döntöttek, hogy csapdát állítanak az egyiptomiaknak.

Izrael 1973-as Jom Kippur-i háborús győzelme teljesen megdöbbentette a világot

Két héttel a háború kirobbantása után az araboknak kellett könyörögniük a békéért.