Nem kér az egyetlen magyarországi kóser pékség termékeiből a Mazsihisz

A Semes Kóser Pékség honlapján megjelent információ szerint a Mazsihisz és legnagyobb taghitközsége, a BZsH, ezentúl más forrásból szerzi be az intézményrendszerének szükséges pékárút.

A kórházat, iskolát, illetve zsinagógai étkezéseket biztosító neológ közösségek, a többi hitközséghez hasonlóan, eddig a Semes Kóser Pékségből szerezték be a pékárút, azonban a mai naptól új beszerzési forrást választottak.

A Semes közösségi médiaoldalán felhívta vásárlói figyelmét, hogy

a mai naptól a Mazsihisz intézményeiben megtalálható pékárú minőségéért és kósersági ellenőrzéséért nem vállal felelősséget,

A Mazsihisz a változtatásról eddig nem tájékoztatta tagságát.

Mint az ismeretes, a Semes Pékség tulajdonosa, Győrfi László az EMIH társelnöke, így okkal feltételezhető, hogy a szerződésbontás mögött politikai megfontolások állnak.

Radnóti Zoltán, a Mazsihisz lágymányosi közösségének vezetője Facebook oldalán visszautasította az ilyen irányú feltételezéseket és a változás mögött minőségi, illetve gazdasági megfontolásokat emleget.

Radnóti bejegyzése szerint Mazsihisz új beszállítója is rendelkezik majd megfelelő kósersági engedéllyel, feltehetően a hitközség által működtetett Laky konyha és Síp 12. Kosher Deli rituális felügyeletét ellátó Deutsch Péter, a Bethlen téri zsinagóga vallási vezetője felügyeli majd ezt a folyamatot is.

A Semes Pékség kósersági felügyeletéről Oberlander Báruch rabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője és a világszerte elismert, londoni székhelyű Kedassia ortodox rabbinátus gondoskodik.

Győrfi László lapunk megkeresésére elmondta, hogy mivel a változás az őszi zsidó ünnepek előtt vált be, és cége szeretné, ha a neológ intézményeket használók is hozzájutnának a Semes termékeihez, így a zsidó újév előtt ingyenesen ünnepi kalácsot kínálnak majd azoknak, akik azt anyagi okokból nem tudnák maguknak megengedni. Az akció részleteiről a cég hamarosan közösségi médiafelüleken ad tájékoztatást.

40 éve bezárt ortodox zsidó imaház nyílt újra az Erzsébetvárosban

Az EMIH és a MAOIH együttműködésével felújított lakászsinagóga új tóratekercsét kedden fejezték be és helyezték el a Jósika utca 4. szám alatti épületben.