L. Simon László: elragadta a hév Lázár Jánost, amikor Horthy Miklósról beszélt

„Óvatosan kell fogalmazni Horthyval kapcsolatosan, mert nem lehet, hogy csak a pozitívumokat látjuk és nem vesszük tekintetbe azon zsidó származású honfitársaink érzékenységét…” – kommentálta L. Simon László, az ATV Egyenes beszéd című műsorában Lázár János vasárnapi beszédét, amelyben a miniszter Horthy Miklóst méltatta Kenderesen.

Lázár János kivételes államfőnek, igaz magyar hazafinak és hős katonának nevezte Horthy Miklóst, mondván:

„manapság a politikában a mellébeszélésnek, sunnyogásnak, a hazudozásnak és a gyávaságnak nagy divatja van. Én azt gondolom, hogy világosan és egyértelműen kell beszélni: ma, akik itt összejöttünk, azok tisztelik Horthy Miklóst és emlékét.”

A Nemzeti Múzeum főigazgatója szerint a kormányzó személyét és a nevéhez köthető korszakot rendkívül összetetten kell nézni. Horthy Miklós elvitathatatlan érdemének tartja, hogy rendkívül jól választotta meg az ország vezetőit, politikai stabilitást hozott és kivezette az országot a teljes reménytelenségből.

Másfelől Horthynak ugyan van érdeme a deportálások megakadályozásában és leállításában, de nem tudta elkerülni az ország belesodródását a háborúba, nem tudta megakadályozni a nyilas hatalomátvételt és Magyarország németek általi megszállását sem.

„Zsidó honfitársaink gázkamrába hurcolása történelmi bűn, megbocsáthatatlan”

– fogalmazott.

L. Simon azokról az időkről is beszélt, amikor még jól együtt tudott dolgozni Lázár Jánossal, a holokauszt 70. évfordulója kapcsán.

„Akkor teljesen egy platformon voltam Lázár miniszter úrral, nem gondolkodott máshogy, valószínűleg elragadta a hév”

– mondta.

A főigazgató sajnálatosnak nevezte, hogy a kenderesi kiállításon nem ők dolgoztak, holott az egyik kezdeményezője volt annak, és a koncepciót is kidolgozták. Fazekas Sándor volt földművelésügyi miniszterrel ugyanis inkább az első és második bécsi döntés utáni időszak infrastrukturális fejlesztéseit, a vasútépítés értékeit helyezték volna előtérbe, és nem Horthy Miklós személyére koncentráltak volna.

Lázár János kenderesi beszédét egyébként David Pressman amerikai nagykövet és Frölich Róbert neológ főrabbi is bírálta.

„Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egy magas rangú tisztviselője közreműködik azokban a törekvésekben, amelyek Horthy brutális örökségének rehabilitálására és népszerűsítésére irányulnak”

– jegyezte meg Pressman.

Frölich Róbert főrabbi pedig két Horthy-idézet mellé a következőt írta:

„Világos és egyértelmű beszéd. Az összes ilyen beszéd miatt nem ismerhettem meg az apám családját, anyám családjának nagy részét. Meg lettek teremtve tudniillik a feltételek.”

Köves Slomó Horthy Miklós szerepének újraértékeléséről

„Egyetértek azzal, hogy régóta itt az ideje Horthy Miklós tisztességes megítélésének. Azzal azonban nem, hogy ez a kormányzó felmentését jelentse.”