Jóváhagyta az ukrán parlament az új védelmi miniszter kinevezését

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javaslatára az ország parlamentje szerdán jóváhagyta Rusztem Umerov védelmi miniszter kinevezését.

Az Oroszországgal vívott teljes körű háború alatt óriási felelősség a védelmi intézmény vezetése – mondta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Umerov kinevezése kapcsán, s hozzátette, arra számítanak, hogy az új miniszter gyorsan hozzálát feladataihoz, és folytatja a védelmi rendszer reformját.

Umerov Olekszij Reznyikovot váltja az Oroszország indította háború miatt kiemelten fontos pozícióban, Volodimir Zelenszkij elnök javaslatára. Kinevezését a törvényhozás védelmi bizottsága már kedden megszavazta.

Zelenszkij vasárnap jelentette be Reznyikov felmentését, helyére azonnal Umerovot ajánlva.

A 41 éves Umerov 2022 szeptembere óta az ukrajnai Állami Vagyonalapot vezette, és jelentős szerepet játszott kényes háborús tárgyalásokon is, mint például az ENSZ és Törökország közvetítésével megkötött fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás.

„Új, az eddigieknél is fontosabb kihívások várnak ránk. A lehető leghatékonyabban kell működnünk, mert minden órányi késlekedés védelmezőink életébe kerül” – írta a Facebookra feltöltött bejegyzésében, amelyben köszönetét fejezte ki támogatóinak.

Az ukrán parlamentben mondott beszédében Umerov azt emelte ki, hogy Ukrajna védelmi kiadásai napról napra nőnek.

„A védelmi költségvetés a GDP harmadát teszi ki, ami bármely ország gazdasága számára óriási szám. Csak az idei év végéig további 250 milliárd hrivnyára (2400 milliárd forint) lesz szükség a katonák juttatásaihoz. És ezek a kiadások napról napra gyarapodnak”

– emelte ki a védelmi tárca új vezetője, akit a liga.net helyi hírportál idézett.

Mint mondta, 2021-hez képest majdnem hatszorosára nőttek a védelmi és biztonsági kiadások, míg az ukrán fegyveres erőkre fordított összeg a tízszeresére.

Hangsúlyozta, hogy míg az állami kiadások összesen 3 billió hrivnyát (30 ezer milliárd forint) tesznek ki, addig a hadikiadások 1,6 billiót (16 ezer milliárd forint). Mindemellett Ukrajna költségvetési bevételei nem haladják meg az 1,4 billiót (14 ezer milliárd forint). „Vagyis további több mint 1,5 billió hrivnyára van szükség a küzdelem folytatásához” – tette hozzá.

Az ukrán költségvetés az idén rekordnagyságú, 38 milliárd dolláros (13 ezer milliárd forint) hiánnyal számol. Volodimir Zelenszkij reményét fejezte ki, hogy a Nyugat segít fedezni ezeket a kiadásokat.

Jól halad az ukrán ellentámadás az amerikai külügyminiszter szerint

Antony Blinken várhatóan bejelent egy újabb, több mint egymilliárd dollár értékű amerikai segélycsomagot is.