Leváltanák a Jad Vasem elnökét, a holokausztkutatók tiltakoznak

Több mint 120 holokausztkutató a világ minden tájáról levelet tett közzé a Jad Vasem elnökének, Dani Dayannak a támogatására, miközben az izraeli kormánykoalíció tagjai arra törekednek, hogy leváltsák őt.

A levél szövege a következő: „A holokausztkutatók és oktatók nemzetközi közösségének tagjaiként nagy aggodalommal figyeljük az izraeli oktatási miniszter közelmúltbeli támadásait Dani Dayan, a holokauszt megemlékezés és kutatás legjelentősebb intézménye, a Jad Vasem elnöke ellen. Dayan úr, akit 2021-ben neveztek ki, kiválóan szolgálta intézményét, lehetővé téve a Jad Vasem számára, hogy megőrizze és megerősítse független és pártatlan jellegét.”

„Ma, amikor a holokauszt emlékezete egyre nagyobb nyomás alá kerül, amikor különböző intézmények és kormányok részt vesznek a holokauszt eltorzításában és tagadásában, a Jad Vasem függetlensége fontosabb, mint valaha. Minden olyan kísérlet, amely a Jad Vasem feletti politikai ellenőrzésre törekszik, egyértelmű fenyegetést jelent a Soá hatmillió áldozatának emlékére, és kihívást jelent egy olyan intézmény legitimitása ellen, amely világszerte óriási és megérdemelt tekintélynek örvend.

Felszólítjuk az oktatási minisztert és Izrael kormányát, hogy gondoskodjon arról, hogy Dani Dayan elnök és a Jad Vasem akadálytalanul folytathassa küldetését”

– tették hozzá a levél aláírói.

A múlt héten került napvilágra, hogy Yoav Kisch oktatási miniszter arra törekszik, hogy elbocsássa Dayant Izrael vezető holokausztmúzeumának éléről, és helyére egy olyan személyt ültessen, aki erősebben kötődik a Likud párthoz.

Tűzfalat húzna a politika és a holokauszt emlékezete közé a Jad Vasem új elnöke

Dani Dajan a The Jewish Weeknek adott interjújában a holokauszt emlékének hasznáról és hiányáról, valamint arról beszélt, hogyan kívánja távol tartani a Jad Vasemet a politikától.