Eladó az egykori békéscsabai orthodox zsinagóga

kultúrtörténész

Egy szemfüles olvasónk szúrta ki az egyik vezető ingatlanértékesítő adatbázisában, hogy a Békéscsaba belvárosában eladásra kínált irodaépület nem más, mint az egykori békéscsabai orthodox zsidó hitközség zsinagógája. A hirdetés kapcsán dióhéjban idézzük fel az ottani orthodox zsidók történetét – írja a Zsido.com.

A békéscsabai orthodox hitközség 1883-ban alapult meg, miután az 1868/69-es zsidó kongresszus után a status quo ante alapokra szerveződő anyahitközség tagjai között felmerült, hogy esetleg a neológiába tagozódnának be (ez egyébként végül csak 1909-ben következett be).

A közösség konzervatív tagjai ezért inkább kiváltak az anyaközösségből és önálló orthodox hitközséget alapítottak.

Idővel teljesen külön intézményrendszert építettek ki, melynek legkiemelkedőbb alkotása az 1894-ben, az őszi zsidó nagyünnepek előtt felavatott zsinagóga volt. Az orthodox közösség széles körben tisztelt első rabbija Klein Ákivá (1882–1930) volt, aki korábban Kolozsváron volt rabbihelyettes. Klein rabbi 1926-ban Kismartonba tette át a székhelyét, ahol jesivát is alapított, ám áldásos működését korai halála ketté törte.

1928-ban a pozsonyi jesiva egyik kiválóságát, egyben a híres érsekújvári rabbi fiát, Tigermann Jicchákot (1890–1944) választották rabbinak. Tigermann rabbi beiktatása után a zsinagóga mellett jesivát is alapított, ahol két tucatnyi bócher tanulta a Talmudot az éjt nappallá téve. 1934-ben az ő törekvéseinek hála új, modern mikvét is építettek.

A közösség virágzásának sajnos itt is az antiszemitizmus pusztítása vetett véget.

1944 tavaszán, a belvárosban jelölték ki a gettót, ahová a másik hitközség tagjaival együtt mintegy kétezer-kétszáz embert zsúfoltak össze. Onnan a környékbeli vidéki zsidókkal, még mintegy ezerhatszáz emberrel együtt a dohánybeváltói gyűjtőtelepre kényszerítették őket. Békéscsabáról két deportálószerelvény indult, egy Strasshofba egy pedig Auschwitzba – az előbbi helyre deportáltak között nagyobb volt a túlélési arány.

A vészkorszak után a túlélők újjászervezték a hitközségeket, a hetvenes években még Krausz Májer (1908–1994) orthodox rabbi is lejárt a békéscsabai hívekhez. Azonban a létszám lecsökkenésével a két zsinagógát a hatvanas években eladni kényszerültek. Az egykor az Isten tiszteletére és dicséretére épített házakat drasztikus átalakítás után áruházakká alakították, az orthodoxot pedig később – mint a hirdetésben is látható – irodaházzá.

Békéscsabán ma egy kis zsidó hitközség van, melynek tagjai a 2008-ban felavatott zsinagógájukban gyűlnek össze időről-időre.

40 éve bezárt imaházat nyit újra a MAOIH és az EMIH

Az Ohel Eszter zsinagóga közösségének újjászervezésén Bak Mordecháj rabbi és felesége dolgozik majd, a megnyitón a fiatal rabbicsaláddal is megismerkedhetnek az érdeklődők.