Török újság: a Moszadnak kémkedik a Chábád

Egy népszerű török újság „bűnszervezetnek” nevezte a Chábád mozgalmat, és azt állította, hogy tagjai a Moszadnak kémkednek – írja az Arutz7.

Az iszlamista Millî Görüş mozgalomhoz kötődő Millî Gazete című lap szerda reggeli cikke egy észak-ciprusi tisztviselőre hivatkozva azt állítja, hogy a török megszállás alatt álló Észak-Cipruson működő Chábád vezetőjét, Haim Azimovot 2006-ban az USA küldte a szigetre.

„Rauf Denktaş visszavonulása és Mehmet Ali Talat megválasztása után a 2008-as választásokon megkezdődött a Chábád politikai tevékenysége Észak-Cipruson. Rövid idő alatt több mint száz céget alapítottak. Ügyvédek és építkezők kezdtek telkeket vásárolni rajtuk keresztül. A világválság idején bankot is alapítottak. Ezen a bankon keresztül végzik a pénzátutalásokat” – mondta a tisztviselő.

„Tevékenységük nem legális. Nincsenek engedélyeik. Küzdöttem ezzel, de a rendőrség figyelmeztetett, és azt mondta, hogy akár meg is ölhetnek. A Chábád a maffiával dolgozik együtt” – sorolta az őrült vádakat a neve elhallgatását kérő tisztviselő.

A cikk azzal is vádolta a Chábád mozgalmat, hogy katonai támaszpontok közelében vásárolt földeket, hogy információkat gyűjtsön és továbbítson az izraeli hírszerző apparátusnak.

A cikk még odáig is elment, hogy a Chábádot az LMBTQ mozgalom támogatásával vádolta meg (ami a tények ismeretében könnyen cáfolható).

Brit és szlovák békefenntartókra támadtak a török katonák

Egymásnak feszültek a három NATO-tagország katonái Cipruson.